Картопляна запіканка з сиром (Алу Гауранга)

Представляємо вашій увазі рецепт вегетаріанської запіканки без яєць, яка готується з картоплі й сиру. У ведичній кулінарії ця страва відома під назвою «Алу Гауранга». «Алу» в перекладі з санскриту означає «картопля», а «гауранга» значить «золотий». Запіканка «Алу Гауранга» має жовтувато-золотистий колір завдяки додаванню в неї куркуми, звідси й походить її назва. Існує декілька варіантів приготування запіканки «Алу Гауранга». Сьогодні ми розглянемо найбільш поширений.

Для того щоб приготувати вегетаріанську картопляну запіканку з сиром «Алу Гауранга», нам знадобляться наступні складові:

Картопля – 1 кг

Панір чи адигейський сир – 350 гр

Корінь імбиру – 30-50 гр (або 0,5 ч.л. сухого меленого імбиру)

Зерна чорної гірчиці – 1,5 ч.л.

Куркума мелена – 1/3 ч.л.

Чорний перець мелений – 1/4 ч.л.

Коріандр мелений – 1/2 ч.л.

Сіль – 0,5 ст.л. або за смаком

Сметана 20% жирності – 500 гр

Вода – 0,5 склянки

Топлене масло гхі або звичайне вершкове масло – 1,5 ст.л (30 гр)

Вершкове масло або олія для змащування форми

Спосіб приготування:

Крок 1. Картоплю ретельно вимити. Відварити у шкірці до напівготовності. На це може піти від 10 до 20 хвилин. Час варіння картоплі залежить від її сорту і розміру. Необхідно, щоб картопля була напівсирою і не розвалювалася. Шкірка повинна легко зніматися, але всередині картопля повинна бути твердою. Зварену картоплю охолодити.

Крок 2. Охолоджену картоплю почистити від шкірки і нарізати кружальцями товщиною приблизно 3 міліметри.

Крок 3. Сир натерти на крупній тертці.

Крок 4. Підготувати заливку для запіканки. Для цього в якійсь ємності з’єднати сметану з водою і сіллю та добре перемішати.

Крок 5. Корінь імбиру почистити від шкірки і натерти на тертці. Якщо ви використовуєте сухий імбир, цей крок пропустіть.

Крок 6. Готуємо масалу (масалою у ведичній кулінарії називається суміш спецій). Відміряйте необхідну кількість спецій і покладіть їх, наприклад, на велику тарілку поруч з плитою. Поставте сковорідку на середній вогонь. Покладіть в неї масло і нагрійте його. Коли масло нагріється і почне злегка диміти, киньте в масло насіння гірчиці. Дайте йому підсмажитися декілька секунд. Коли насіння гірчиці почне потріскувати і від нього буде іти горіховий аромат,  додайте у сковорідку решту спецій і підсмажте, постійно помішуючи, протягом декількох секунд. В останню чергу додайте потертий імбир і підсмажте все разом декілька секунд. Слідкуйте за тим, щоб спеції не згоріли! Якщо ви використовуєте сухий імбир, кидайте його разом з іншими меленими спеціями. Коли спеції підсмажились, вилийте масалу в сметану з сіллю і добре все розмішайте.

Крок 7. Починаємо формувати запіканку. Для цього картоплю, сир і сметанну заливку необхідно розділити на три частини. Дно форми, в якій ми будемо пекти запіканку, змастити вершковим маслом або олією. Викласти третю частину картоплі. На неї викласти третю частину сиру. Зверху змастити третьою частиною сметанної заливки. Це перший шар запіканки. У такій же послідовності викласти другий і третій шари. Повинно вийти три шари.

Крок 8. Форму з запіканкою накрити зверху фольгою і поставити в духову шафу. Випікати 45-60 хвилин за температури 180 градусів. За 15 хвилин до закінчення випікання зняти фольгу, щоб підрум’янився верх запіканки. Звертаємо увагу, що час і температура випікання можуть бути різними. Вони залежать від сорту картоплі, ступеня її готовності після попереднього варіння, а також від особливостей вашої духової шафи. Для того щоб перевірити готовність запіканки, просто злегка проколіть її ножем. Якщо ніж входить легко, значить, запіканка готова. Також ознакою готовності запіканки є те, що з неї випарувалася вся рідина, яка виділиться зі сметани у процесі випікання.

Картопляна запіканка з сиром готова!

Вихід: 7-8 порцій.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *