Чапаті (прісні паляниці з цільнозернового борошна)

чапаті

«Хліб усьому голова!» – це прислів’я знайоме кожному з самого дитинства. І воно цілком виправдовує себе, оскільки практично жодна кухня не обходиться без хліба!

Хліб у ведичній кухні дуже відрізняється від звичного нам хліба. Ведичний хліб прісний, готується без дріжджів і випікається на сухій пательні з товстим дном або смажиться у фритюрі. Також – що може здатися нам дивним – хліб у ведичній кухні подається гарячим. Тому його не готують для зберігання, а печуть стільки, скільки необхідно для одного прийому їжі. Якщо такий хліб зберігається тривалий час, він стає жорстким і втрачає свої смакові якості. Але свіжий, в гарячому або теплому вигляді, він має незрівнянний смак!

Рис, дал, овочі і чапаті – це традиційний ведичний вегетаріанський обід. Раніше ми вже ділилися рецептами приготування рису та далу. Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати чапаті. Чапаті – це прісні паляниці, які випікаються на сухій пательні, а потім змащуються маслом. Процес приготування чапаті дуже захоплюючий і дещо магічний: під час смаження паляниці роздуваються і стають схожими на кульки, тому, готуючи їх, ви зможете відчути себе кухарем-чарівником :). Звичайно, розкачування і смаження чапаті потребують деякого досвіду. Можливо, з першого разу у вас вийде не все так, як хотілося б. Не засмучуйтеся, пробуйте знову, тренуйтесь – і ви обов’язково опануєте це мистецтво і будете радувати своїх близьких смачним і корисним хлібом!

Отож, почнемо 🙂

Інгредієнти для приготування чапаті:

  • Борошно пшеничне цільнозернове грубого помелу – 200 гр.
  • Вода – 125 гр.
  • Сіль – 1/3 ч.л. або за смаком
  • Гхі або вершкове масло для змащування паляниць (Рецепт приготування гхі знаходиться тут. Рецепт приготування вершкового масла можна знайти тут)

Спосіб приготування:

Крок 1. Для приготування чапаті нам необхідне пшеничне борошно грубого помелу. Якщо у вас немає такого борошна, ви, звичайно, можете приготувати чапаті з білого борошна вищого ґатунку. Але якщо ви хочете відчути традиційний смак ведичного хліба, все ж придбайте борошно грубого помелу і приготуйте чапаті з нього. До того ж, таке борошно більш корисне, ніж звичайне біле, і з нього можна готувати не лише чапаті.

інгредієнти для чапаті

Отже, спочатку необхідно змішати борошно з сіллю. Далі, потроху вливаючи в борошно воду, замісити тісто. Води вам може знадобитися трішки більше чи менше залежно від виду і вологості борошна, яке ви використовуєте. Коли борошно з водою добре перемішалися, зберіть тісто в кулю і перекладіть на робочу поверхню. Злегка присипте поверхню борошном і вимішуйте тісто 8-10 хвилин. Не ігноруйте етап вимішування тіста, він дуже важливий! Чим краще буде вимішене тісто, тим кращими вийдуть чапаті.

приготування тіста для чапаті

Коли ви завершите вимішування тіста, накрийте його плівкою або вологою тканиною і залиште при кімнатній температурі для вистоювання від 30 хвилин до кількох годин. Етап вистоювання тіста також дуже важливий, і його не варто пропускати. Якщо ви обмежені в часі, дайте тісту постояти хоча б 30 хвилин, але в ідеалі йому краще вистоюватися не менше 3 годин. Можна навіть замішувати тісто ввечері, а смажити чапаті вранці або замішувати вранці, а смажити ввечері. Якщо ви залишаєте тісто вистоюватися більше ніж на 3 години, слідкуйте за тим, щоб у приміщенні, де воно знаходиться, не було надто спекотно, і тісто не перекисло.

Крок 2. Після вистоювання тісто повинне стати м’якшим. Його необхідно кілька разів обім’яти руками і скатати в ковбаску. Ковбаску розділити на 10-12 рівних частин. Найкраще це робити не ножем, а руками: лівою рукою тримати ковбаску тіста в руці, а правою відривати від неї частини. Кожну частину тіста скатати в колобок і злегка приплюснути.

тісто для чапаті

Кожен колобок тіста тонко розкачати за допомогою качалки. При розкачуванні присипайте робочу поверхню і качалку борошном, оскільки тісто буде прилипати. Розкачуйте чапаті в паляницю діаметром близько 15 сантиметрів. Можливо, перші чапаті не вийдуть у вас ідеально круглими. Не засмучуйтеся! Після певного тренування ви навчитесь їх розкачувати рівно. Навіть розкачані не дуже гарно, вони все одно будуть смачними!

розкачування тіста для чапаті

Крок 3. Коли всі або майже всі чапаті розкачані, поставте пательню на вогонь, щоб вона розігрівалася. Для смаження чапаті необхідна пательня з товстим дном. В ідеалі – чавунна пательня. Вона добре тримає тепло, тому смажити на ній найкраще. Вогонь відрегулюйте до середнього. Визначити, який саме має бути вогонь для смаження чапаті, вам необхідно буде самостійно дослідним шляхом, оскільки це залежить і від вашої пательні, і від плити, і від того, наскільки тонко чи товсто ви розкачали чапаті. Загальна рекомендація – середній вогонь. Якщо вогонь буде надто сильним, чапаті будуть швидко підгорати зовні, а всередині можуть не просмажитися. Якщо надто слабким – не будуть надуватися і залишаться жорсткими.

Приготуйте і поставте поруч із плитою тарілку, на яку ви будете викладати готові чапаті, дерев’яну або силіконову лопатку, щоб перевертати чапаті, гхі або вершкове масло для змащування готових паляниць і кондитерський пензлик або ложку для змащування чапаті маслом.

Коли пательня достатньо нагрілася і почала злегка диміти, візьміть паляницю, обтрусіть з неї залишки борошна і покладіть її на пательню. Змащувати маслом пательню не потрібно, чапаті смажаться на сухій пательні.

смаження чапаті

Коли на поверхні паляниці почнуть з’являтися бульбашки, переверніть її на інший бік за допомогою лопатки. Поступово паляниця почне роздуватися, як м’ячик. Якщо паляниця роздувається лише з одного боку, обережно, так щоб не проколоти тісто, натисніть на неї лопаткою з того боку, де скупчилася пара, і вона потроху перейде на інший бік чапаті, і паляниця роздується повністю.

приготування чапаті

Дайте їй підсмажитися кілька секунд і за допомогою лопатки зніміть з пательні і перекладіть на приготовану раніше тарілку. Обережно натисніть на паляницю лопаткою, щоб з неї вийшов пар, і рівномірно змастіть її зверху гхі. Перша чапаті готова! Таким же способом смажте решту паляниць.

гхі для чапаті

Подавайте чапаті гарячими або теплими з рисом, далом, чатні, сабджи або будь-якою іншою стравою.

рецепт приготування чапаті

Вихід: 10-12 чапаті.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *