Чорна сіль

chorna silʹ

Що являє собою чорна сіль? На колір вона сіро-рожева, але при контакті з рідиною набуває сіро-чорного кольору, тому і називається чорною. Через високий вміст сірководню цей вид солі має специфічний запах, що чимось нагадує запах яєць. Деяким цей запах видається більш схожим на рибний. Тому багато вегетаріанських кухарів додають чорну сіль до страв з морськими водоростями, норі, до вегетаріанської ухи та інших страв, де необхідне надання рибного смаку. На нашому сайті є рецепт Вегетаріанської чорної ікри, в приготуванні якої ми використовуємо виключно чорну сіль.

Головною ж перевагою чорної солі є її корисність: вона набагато корисніша за білу сіль! У чорній солі міститься до ста різноманітних мікроелементів, незамінних для здоров’я людини, серед них йод, кальцій, калій, фосфор, магній та ін. Чорна сіль має високий вміст заліза, а це надзвичайно важливо для вегетаріанців. Порівняно з білою, у ній набагато менше натрію, тому вона стане в нагоді тим, хто в силу проблем зі здоров’ям або просто з власного бажання обмежує вживання солі. Важливою перевагою чорної солі також є те, що вона покращує травлення і нормалізує кислотно-лужний баланс. Крім того, вона нормалізує обмін речовин, сприяє омолодженню організму і має цілющий вплив на нервову, кровоносну та гормональну системи. В аюрведі – давній науці про здоров’я та довголіття – чорна сіль широко використовується як терапевтичний засіб для лікувальних ванн, полоскань, примочок, компресів та ін. Чорна сіль входить до складу зубних паст, з нею навіть можна приготувати скраб для тіла, який буде мати омолоджувальні властивості!

У кулінарії чорну сіль можна використовувати у приготуванні практично будь-яких страв, навіть солодких! Просто замість білої використовуйте чорну сіль, або половину чи якусь частину білої солі у страві замініть чорною. Варто мати на увазі, що чорна сіль менш солена на смак, тому її зазвичай потрібно додавати дещо більше, ніж білої.

Деякі джерела стверджують, що чорну сіль не можна піддавати термічній обробці, оскільки її корисні властивості втрачаються. Інші вказують на те, що термічна обробка практично не впливає на властивості цієї солі. Тому, як один з варіантів використання чорної солі можна вибрати такий: готувати страву з білою сіллю, зменшивши її кількість в декілька разів, тобто дещо не досолювати страву, а вже до готової страви додавати чорну сіль.

Чорну сіль варто відрізняти від рожевої гімалайської солі. Властивості цих двох видів солі дуже схожі, проте це два різних види солі. Рожева сіль має більш світлий відтінок і не має характерного запаху, властивого чорній. При купівлі рожевої солі слід бути дуже обережними, оскільки деякі нечесні виробники підфарбовують звичайну білу сіль у рожевий колір і продають її як рожеву гімалайську сіль. І якщо наявність специфічного запаху у чорної солі допомагає покупцю точно визначити, що перед ним не підробка, то з рожевою сіллю все складніше. Тому варто купувати рожеву сіль лише від перевірених виробників.

Використовуйте ці два види солі у приготуванні страв – і ваше тіло обов’язково віддячить вам відмінним здоров’ям і хорошим апетитом!

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *