Топлене масло гхі

Сьогодні ми представляємо вашій увазі рецепт топленого масла домашнього приготування (у ведичній кулінарії – гхі). Гхі – це очищена жирова основа вершкового масла, з якої видалено воду і твердий білок. Воно є ідеальним для приготування їжі. Гхі має легкий горіховий присмак. Стравам, приготованим на ньому, властиві незрівнянні смак та аромат.

Гхі – це єдине масло, яке не боїться високих температур та ідеально підходить для смаження і фритюру*. Більше того, його можна використовувати декілька разів (на відміну від рослинних олій, залишки яких після смаження одразу слід виливати, оскільки в них утворюються канцерогенні речовини).

Ще однією перевагою гхі є те, що воно не псується, і його можна зберігати за кімнатної температури. Згідно з аюрведою**, чим довше зберігається гхі, тим ціннішим воно стає. У давнину вважалося, що гхі, витримане протягом 100 років, здатне вилікувати будь-яке захворювання.

Але навіть і свіже гхі, яке не має довготривалої витримки, має багато корисних властивостей. Топлене масло гхі покращує травлення, має цілющий вплив на гормональну та нервову системи, живить головний і кістковий мозок. Воно не підвищує рівень холестерину у крові. В аюрведі існує численна кількість рецептів лікування різноманітних захворювань за допомогою гхі. Завдяки своїм цілющим властивостям топлене масло гхі отримало назву «рідке золото».

Найкраще готувати гхі з вершкового масла, зробленого власноруч. Звичайно, можна топити масло, придбане в магазині. Якщо ви впевнені в якості магазинного масла, можете так і робити. Проте, на жаль, багато нечесних виробників додають до вершкового масла гідронізовані рослинні олії, іншими словами – домішують до масла маргарин. Заради експерименту ми пробували перетоплювати одночасно в різних ємностях магазинне масло і маргарин. У процесі перетоплювання вони поводяться практично однаково! Якщо не знати, в якій з ємностей масло, а в якій маргарин, візуально відрізнити майже неможливо! Тому, повторимо, все ж краще використовувати масло, приготоване власноруч, або масло, яке ви придбали у виробника, в якості продукції якого ви впевнені.

Отож, для того щоб приготувати топлене масло гхі, нам потрібні наступні складові:

Масло вершкове несолене – 1 кг (або будь-яка інша кількість, але не менше 500 грам)

Спосіб приготування:

Крок 1. Вершкове масло порізати на шматочки невеликого розміру. Це полегшить і прискорить процес розтоплювання масла.

Крок 2. Викласти масло в каструлю або сотейник з товстим дном і поставити на середній вогонь. Масло потроху почне топитися. Можна періодично його помішувати, так воно розтопиться швидше.

Крок 3. Коли масло повністю розтане, збільшіть вогонь і доведіть його до кипіння. Коли масло закипить, а на його поверхні утвориться піна, зменшіть вогонь до слабкого і залиште масло кипіти приблизно на 1,5 години. Помішувати масло не потрібно.

Крок 4. У процесі перетоплювання масло буде змінювати свій вигляд. Спочатку на його поверхні буде піна, поступово вона опуститься на дно. Можливо, частина твердих часточок буде прилипати до стінок каструлі. Тоді вам знадобиться кілька разів перемішати масло і зняти часточки зі стінок каструлі, щоб вони швидше осіли на дно.

Крок 5. Поки масло кипить, можна зайнятися підготовкою посуду, в який ми будемо переливати гхі. Найкраще для зберігання гхі підходить скляний або керамічний посуд. Ми використовуємо скляні банки. Посуд необхідно ретельно помити і дуже добре висушити. Оскільки гхі буде зберігатися за кімнатної температури, залишки вологи чи бруду можуть призвести до того, що воно зіпсується. Можна навіть простерилізувати посуд.

Крок 6. До кінця процесу на поверхні масла утвориться тонка суха кірочка, крізь яку буде видно дно каструлі. Масло повинно набути красивого золотаво-бурштинового кольору і бути прозорим. Вимкнути вогонь. Обережно зняти кірочку з поверхні гхі і відкласти в окремий посуд. Кірочку можна вживати в їжу, додаючи в каші, супи та випічку. Зберігати її потрібно в холодильнику до 5 днів. Дати гхі трохи вистигнути.

Крок 7. Перелити масло в чистий посуд. Щоб до банок не потрапляв осад, що утворився на дні в процесі перетоплювання, необхідно зробити фільтр зі складеної в декілька разів марлі та сита, і через нього перелити гхі в банки.

За бажанням, топлене масло можна також ароматизувати спеціями (наприклад, кмином, імбирем, гвоздикою, лавровим листом чи іншими). Для цього насипте невелику кількість спецій в шматок марлі, добре його зав’яжіть і помістіть вузлик в гхі. Нехай воно деякий час покипить зі спеціями. Після цього спеції заберіть, а масло перелийте в банки. Масло, ароматизоване спеціями, надасть пікантного аромату і смаку вашим стравам.

Топлене масло гхі готове! Зберігати за кімнатної температури необмежений термін.

Вихід: з 1 кг масла виходить приблизно 700 мл гхі.

Як використовувати гхі. Його можна додавати в каші, в картопляне пюре, на ньому можна смажити, використовувати для тушкування і фритюру.

Дуже корисно і смачно пити гаряче молоко з додаванням гхі та спецій (наприклад, куркуми, шафрану, імбиру, кардамону).

Гхі можна використовувати для приготування аюрведичних ліків. Корисно змащувати топленим маслом стопи. Оскільки на стопах містяться точки, що відповідають за всі органи людського тіла і є, фактично, їх проекцією, то така процедура буде мати цілющий вплив на кожен орган.

*На сьогоднішній день ведеться багато суперечок з приводу того, яке рослинне масло витримує високі температури і підходить для смаження. Багато хто вважає, що найкраще смажити на соняшниковій олії. Інші, навпаки, стверджують, що при нагріванні в ній утворюються канцерогенні речовини, і для смаження підходить лише оливкова олія. Треті кажуть, що оливкову олію можна вживати лише в сирому вигляді і смажити варто на кокосовій олії. Є ще багато інших точок зору. Проте якщо ви будете використовувати у приготуванні їжі гхі, це питання назавжди буде для вас вирішене.

**Аюрведа – давня медицина, наука про здоров’я та довголіття.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

2 коментаря для “Топлене масло гхі”

  1. Харе Кришна.
    Для проціджування варто брати, просте полотно і полокане, так як в марлях і бинтах якщо вони нові дуже багато відбілюючих речовин, а вони отруйні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *