Вершкове масло власними руками (Макхан)

Вершкове масло (у ведичній кулінарії Макхан) – один з найважливіших продуктів у раціоні вегетаріанця*, і не тільки  вегетаріанця. За останні роки, на жаль, з’явилася численна кількість міфів пор так звану шкоду вершкового масла. На щастя, більшість розумних людей в них не вірить і продовжує його вживати. В натуральному продукті містяться вітаміни E, C, A, D, B. Усі вони необхідні для здоров’я шкіри і волосся, м’язів, кісток та внутрішніх органів. Вживання вершкового масла має позитивний вплив на шлунково-кишковий тракт, регулює гормональний баланс, підвищує працездатність, укріплює нервову систему, бореться з підвищеною втомлюваністю. Вершкове масло містить велику кількість жирів. Проте це «хороші» жирні кислоти, що необхідні людському організму, на відміну, наприклад, від транс-жирів, які містить маргарин.

На жаль, на полицях  магазинів досить рідко можна побачити дійсно натуральне, якісне вершкове масло. Навіть якщо воно і зустрічається, то коштує дуже дорого. Тому краще приготувати масло самостійно в домашніх умовах. По-перше, так ми будемо впевнені, що ніяких сторонніх домішок в ньому немає. По-друге, це буде дешевше. І насамкінець, продукт, який ми приготували самостійно, завжди набагато смачніший, ніж його магазинний аналог.

Отже, для того, щоб приготувати вершкове масло, нам необхідні наступні складові:

Вершки або сметана – 1 літр

Як бачимо, нам потрібен лише один інгредієнт 🙂 Найбільш вдалим варіантом для приготування вершкового масла своїми руками є селянські вершки, що отримуються шляхом сепарування свіжого молока. (Для тих, хто не знає: сепаратор – це спеціальний апарат, за допомогою якого відділяють вершки від незбираного молока). Можна також приготувати масло з селянської сметани, що отримується шляхом збирання верхнього шару з кислого молока. У першому випадку масло буде солодким і більш жирним, у другому буде мати легкий кислий присмак і буде не таким жирним. Також слід мати на увазі, що з вершків, як правило, вихід масла більший, ніж зі сметани.

Спосіб приготування:

Крок 1. Вершки (або сметану)** охолодити протягом декількох годин в холодильнику. У процесі охолодження сметана загусне. Охолодження не є обов’язковим, можна збивати масло і зі свіжої сметани. Проте цей крок краще не пропускати, оскільки охолоджена сметана буде збиватися легше, масло буде відділятися швидше, а це дасть вам можливість зекономити час і зусилля при приготуванні масла своїми руками.

Крок 2. Охолоджену сметану перекласти в ємність для збивання. Необхідно, щоб об’єм ємності був приблизно в два рази більшим, ніж об’єм сметани. Так збивати сметану буде зручніше, а також це дасть можливість уникнути розбризкування рідини в боки під час збивання.

Крок 3. Починаємо збивати сметану. Для цього використовуємо міксер. Збиваємо на середніх обертах. Увесь процес збивання може тривати від 5 до 20 хвилин залежно від якості, жирності та ступеня охолодженості сметани.

Крок 4. Поступово сметана почне змінювати свій зовнішній вигляд. Спочатку вона почне загусати і перетвориться на пластівці. Потім ці пластівці почнуть збиватися в грудки і від них потроху буде відділятися рідина. На цьому етапі, можливо, вашому міксеру вже буде складно продовжувати збивання. Тому, якщо у вас міксер недостатньо потужний, або ви просто побоюєтеся, аби він не перегорів, можете продовжити збивати масло рукою. Просто занурте руку в масу, беріть у жменю потроху сметанних пластівців і відтискайте. І так усю масу, доки не побачите, що масло вже повністю відділилося від рідини и збилося в грудку. Варто зазначити, що в деяких випадках збити масло рукою навіть буває легше і швидше, ніж міксером. Нам іноді траплялася така сметана, яка через 1-2 хвилини помішування рукою одразу перетворювалася на масло, і без використання міксера.

Крок 5. Масло, що відділилося, добре відтисніть від зайвої вологи и надайте йому бажаної форми. Масло готове!

Окрім масла, ми також отримали ще один цінний молочний продукт – маслянку. Маслянка має багато корисних властивостей, тому її не варто виливати. В ній міститься численна кількість вітамінів і мінеральних речовин. Маслянку можна пити як самостійний напій, можна також використовувати у приготуванні різноманітних страв та у випічці.  Наприклад, з маслянкою можна приготувати оладки з цвітної капусти з сиром.

Вихід: з 1 літра сметани виходить 500- 800 гр. масла (залежно від жирності сметани).

*Мова не іде про веганів, що не вживають жодних продуктів тваринного походження.

**Далі ми будемо писати просто «сметана» замість «вершки або сметана».

Готуйте з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *