Хумус – це закуска з нуту, яка дуже популярна в багатьох східних кухнях. Основною складовою хумусу є нут.
Нут – це бобова культура, відома також під назвами баранячий горох, турецький горох, нахут і чанна дал. Це одна з найдревніших культур, що вирощується більше 7000 років. Нут є унікальним джерелом корисних речовин: в ньому містяться залізо, марганець, цинк, мідь, кальцій, фолієва кислота, клітковина та ін. За вмістом білка він переважає молочні та м’ясні продукти, що робить його незамінним в раціоні вегетаріанців, а також усіх, хто піклується про своє здоров’я. Регулярне вживання нуту зміцнює серцево-судинну систему, покращує травлення, нормалізує рівень цукру в крові, покращує зір, стимулює активність шлунково-кишкового тракту і покращує імунітет. Вживання нуту навіть сприяє попередженню розвитку ракових клітин.
Нут і нутове борошно широко застосовуються не лише в кулінарії, але й у медицині та косметології.
Варто зауважити, що білок нуту засвоюється набагато краще, ніж білок гороху. І тим не менше, нут потребує попереднього замочування не менше ніж на 8 годин, а краще на ніч. Після замочування нут вариться швидше і легше засвоюється організмом.
Нут використовується для приготування супів, других страв, рагу, закусок, салатів, соусів, а також солодких страв. На нашому сайті є рецепт з використанням нуту – Дал баті. Сьогодні давайте приготуємо закуску з нуту – хумус.
Інгредієнти для приготування хумусу:
- Нут – 200 гр.
- Тахінна (кунжутна) паста – 2-3 ст.л. (50-80 гр.)
- Куркума – 1/3 ч.л.
- Асафетида 45% – 1/3 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.
- Насіння кумину – 1 ч.л.
- Сіль – 1/2 – 1 ч.л.
- Лимонний сік – 2 ст.л.
Спосіб приготування хумусу:
Крок 1. Нут добре помити під проточною водою, залити 500 гр. води і залишити для замочування на 8-12 годин.
Крок 2. Приготувати тахінну (кунжутну) пасту. Рецепт приготування кунжутної пасти знаходиться тут.
Крок 3. Воду після замочування нуту злити, нут ще раз промити. Залити 600 гр. води і відварити нут до готовності. Залежно від сорту нуту на це може знадобитися 1-2 години. Щоб перевірити готовність нуту, дістаньте з каструлі одну горошину і роздушіть її між пальцями. Якщо вона м’яка, значить, нут готовий. Якщо горошина м’яка зовні, але всередині видно тверду недоварену серцевину, значить, нут необхідно ще трішки поварити. У процесі варіння з деяких горошин може злазити шкірка. Якщо бажаєте, можете її видаляти з каструлі ложкою або шумівкою.
Коли нут звариться, процідити його від рідини і залишити для охолодження. Відвар, в якому варився нут, не виливати – він нам іще знадобиться під час приготування хумусу. Коли нут охолоне, з кожної горошини можна зняти шкірку, але це не обов’язково. Якщо нут буде без шкірок, хумус матиме більш гладку та однорідну структуру, але на смак це ніяк не вплине.
Крок 4. Охолоджений нут подрібнити до однорідної пастоподібної консистенції. Це можна зробити за допомогою блендера чи кухонного комбайну. Ми зазвичай збиваємо нут занурюваним блендером. У процесі збивання вам може знадобитися відвар, в якому варився нут. Потроху вливаючи відвар, збивайте нут до отримання бажаної консистенції.
Крок 5. Насіння кумину підсмажити протягом кількох секунд на сухій сковорідці до появи аромату.
Після цього подрібнити його у ступці чи млинку. Додати до нуту. Також додати решту спецій, сіль, сік лимону та кунжутну пасту.
Кунжутної пасти та лимонного соку ви можете додати більше або менше на свій смак. Сіль додавайте на ваш смак, а також з урахуванням кількості кунжутної пасти, оскільки в ній уже є сіль. Добре все перемішати до однорідності. Хумус готовий!
Хумус можна подавати як закуску або соус із будь-яким видом хліба – чапаті, баті, пурі, лавашем або звичайним дріжджовим чи бездріжджовим хлібом, з рисом або іншою кашею, а також будь-якою іншою стравою на ваш розсуд.
Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!
Супер! Якраз думала що нового з нуту приготувати)