Кекс із сухофруктами (Різдвяний кекс)

Наближаються новорічні та різдвяні свята! В нашій країні традиційною обрядовою різдвяною стравою є кутя, а от в багатьох західних країнах одним із символів Різдва є різдвяний кекс. Останніми роками багато наших господинь також почали пекти різдвяні кекси до новорічних свят. Кекс із сухофруктами, рецепт якого ми сьогодні вам представимо, готується просто і доволі швидко. При цьому він виходить дуже смачним та ароматним. Зберігається такий кекс декілька тижнів, не втрачаючи своїх смакових якостей. Види і пропорції сухофруктів можна змінювати на свій розсуд. Якщо вершкове масло в рецепті замінити на рослинну олію, кекс вийде веганським.

Щоб приготувати кекс із сухофруктами, нам знадобляться наступні складові:

Фініки без кісточок – 65 гр.

Чорнослив без кісточок – 65 гр.

Родзинки – 65 гр.

Інжир – 65 гр.

Вода – 260 гр.

Горіхи грецькі – 100 гр.

Мак – 60 гр.

Борошно – 350 гр.

Солод житній (можна не додавати) – 25 гр.

Масло вершкове – 50 гр.

Кефір/йогурт/кисле молоко/вода – до 100 гр. (за необхідності)

Сода – 1,5 ч.л.

Кардамон мелений – 1/4 ч.л.

Кориця мелена – 1/4 ч.л.

Корінь імбиру тертий – 1 ч.л.

Ванілін – дрібка

Спосіб приготування:

Крок 1. Підготувати сухофрукти. Для цього кожен вид сухофруктів покласти в окрему ємність, залити холодною водою і залишити на 30 хвилин. Це необхідно для того, аби шкідливі речовини, якими обробляють сухофрукти з метою збільшення терміну зберігання, відійшли в воду. Воду після замочування злити, а сухофрукти кілька разів промити під проточною водою.

Крок 2. Зараз нам потрібна каструля з товстим дном. В неї скласти всі сухофрукти, додати воду і цукор. Добре все перемішати і проварити на середньому вогні 5-7 хвилин після закипання.

Крок 3. Вимкнути вогонь і, поки маса гаряча, додати в неї вершкове масло і добре все перемішати, аби масло розтопилося.

Крок 4. До маси з сухофруктів додати мак та горіхи, а також спеції. Ще раз все ретельно перемішати і залишити до повного вистигання.

Крок 5. Поки маса з сухофруктів вистигає, підготувати борошно, соду і житній солод. Додавання солоду надає кексу особливого аромату, а також робить його темнішим на колір. Якщо у вас немає солоду, можете його не додавати.

Крок 6. Коли сухофрукти повністю вистигли, змішати їх з борошном, солодом і содою. Замісити густе тісто. При формуванні тіста вам, можливо, знадобиться кефір/йогурт/кисле молоко чи вода (якщо кекс веганський). Якщо тої рідини, що є в масі з сухофруктів, недостатньо, і тісто не збирається в однорідну масу, а виходить сухим, додайте в нього будь-який кисломолочний продукт, який у вас є, щоб вийшло густе однорідне тісто. Така необхідність може бути викликана тим, що борошно, яке ви використовуєте,  має невелику вологість, або тим, що сухофрукти надто сухі, а тому вони потребують більше вологи.

Крок 7. Форму для кексу змастити маслом і викласти в неї тісто. Для випікання кексу можна використовувати як круглу, так і прямокутну форму. Ми використовуємо алюмінієві форми для хліба, формуючи два маленьких, або один великий кекс. Випікати кекс за температури 170° С близько 1 години. Вам може знадобитися більше чи менше часу для випікання кексу із сухофруктами. Це залежить від особливостей вашої духовки, а також від висоти кексу. Якщо ви використовуєте широку форму, і кекс виходить невисоким, він буде пектися менше, ніж високий.

Готовність кексу можна перевірити дерев’яною шпажкою: якщо вона виходить з кексу сухою, значить, кекс готовий. Готовий кекс можна посипати зверху цукровою пудрою. До кексу добре смакує морс із журавлини з імбиром.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *