Кхір з фініками (солодкий рис)

рецепт кхіру з фініками

Кхір – це дуже популярна страва у ведичній кулінарії. Готується вона зазвичай на свята і подається як десерт. Головний інгредієнт кхіру – рис, який вариться на молоці до повністю розвареного стану. Невід’ємним компонентом кхіру є кардамон, оскільки він допомагає знизити слизоутворення від рису та молока. Також до кхіру додається лавровий лист, що для нас – тих, хто звик додавати лавровий лист лише до солених страв – може видатися дивним. Але, повірте, лавровий лист дуже добре підходить до цієї страви, надаючи йому приємного аромату та пікантного смаку.

Існує багато варіацій приготування кхіру. Іноді він готується більш рідким, а іноді більш густим, що нагадує пудинг. Різним може бути набір спецій, до додаються до страви.

Кхір, приготований за цим рецептом, виходить середнім за густотою. Цукор, що використовується у більшості рецептів, ми пропонуємо замінити фініками. Додавання фініків зробить нашу страву більш корисною, а також красивішою на колір 🙂

Інгредієнти для приготування кхіру з фініками:

  • Рис круглий – 50 гр.
  • Молоко – 600 гр.
  • Фініки без кісточок – 75 гр.
  • Вода – 75 гр.
  • Лавровий лист – 2 листа
  • Кардамон мелений – 1/3 ч.л.

Спосіб приготування кхіру з фініками:

Крок 1. Рис добре промити, висипати до каструлі ємністю 1,5 – 2 літра і залити молоком. Додати 2 лаврових листа. Довести до кипіння і варити до готовності рису – близько 20 хвилин. Рис повинен вийти м’яким і напіврозвареним.

промивання рису

приготування рису

Крок 2. Доки вариться рис, приготувати фінікову пасту. Для цього фініки помити, покласти в невелику каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Варити близько 10 хвилин, доки вода не википить,  а фініки не перетворяться на пасту. Щоб отримати більш однорідну структуру пасти, можна подрібнити її занурувальним блендером.

промивання фініків

приготування фініків

Крок 3. Фінікову пасту додати до рису. Також додати мелений кардамон. Добре все розмішати. Варити кхір ще близько 10 хвилин і можна знімати з вогню.

приготування кхіру з фініками

кхір з фініками

Зазвичай солодкий рис подається добре охолодженим, тому необхідно дати йому постояти кілька годин або поставити до холодильника. Коли кхір охолоне, він ще трохи загусне. Але можна його і не охолоджувати, а вживати гарячим або теплим – так теж буде дуже смачно! Така каша може стати чудовим сніданком для вашої родини!

Вихід: 2-4 порції.

Готуйте разом з нам їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *