Кічрі

kichri

Кічрі – це одна з головних страв ведичної кулінарії, яка готується з рису і бобових з додаванням овочів. Аюрведа – давня наука про здоров’я та довголіття – стверджує, що в кічрі найкраще збалансовані всі поживні речовини, і воно ідеально засвоюється організмом. Кічрі – чудова страва для тих, хто слідкує за своїм здоров’ям, оскільки вона легко переварюється, дає сили організму, очищає тіло і живить усі його тканини. Часто кічрі використовується в монодієтах. Воно також є найкращою їжею для тих, хто хворіє, ослаблений і в кого погане травлення. Шріла Прабгупада – видатна особистість, засновник Міжнародного Товариства Свідомості Крішни і популяризатор ведичних знань у країнах Заходу – стверджував, що тарілка кічрі і трохи йогурту – це бенкет для бідняка, вартий короля!

Рецепт приготування кічрі доволі простий, тому з ним впорається навіть вегетаріанський кухар початківець. Кічрі може бути «сухим» (за консистенцією схожим на розварену кашу) і «вологим» (схожим на густий суп). Ми приводимо рецепт приготування другого варіанту кічрі. Але якщо ви хочете отримати сухий варіант, просто додайте менше води при приготуванні.

Складові для приготування кічрі:

  • Маш – 125 гр.
  • Рис басматі – 125 гр.
  • Цвітна капуста – 150 гр.
  • Перець болгарський – 150 гр.
  • Кабачок – 150 гр.
  • Вода – 1,5 літра
  • Гхі (як приготувати гхі, ви можете подивитись тут) – 2 ст.л.
  • Насіння кумину – 1/2 ч.л.
  • Куркума мелена – 1/2 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Асафетида мелена 45% – 1/3 ч.л.
  • Чорний перець мелений – 1/3 ч.л.
  • Сіль – 2/3 ст.л.

Спосіб приготування кічрі:

Крок 1. Маш перебрати, видалити сміття і добре промити. Рис також добре промити під проточною водою.

mash ta rys dlya kichri

Крок 2. Овочі помити. Цвітну капусту розібрати на суцвіття. Перець очистити від насіння і нарізати. Кабачок також порізати на шматочки бажаного розміру. Бажано, щоб овочі були порізані на шматочки приблизно однакового розміру. Замість зазначених у рецепті овочів ви можете використовувати будь-які інші овочі, які у вас є – моркву, капусту, броколі, спаржеву квасолю, баклажани, гарбуз тощо.

tsvitna kapusta dlya kichri

peretsʹ dlya kichri

kabachok dlya kichri

Крок 3. Закип’ятити воду. Зазначена кількість води розрахована на кічрі напіврідкої консистенції. Якщо ви хочете отримати більш густе кічрі, зменшіть кількість води приблизно на 200 гр. Якщо ж ви бажаєте отримати більш рідку страву, додайте води більше. Коли вода закипить, додати в неї маш і проварити його 15 хвилин.

mash dlya kichri

Крок 4. Додати рис. Проварити 15 хвилин.

rys dlya kichri

Крок 5. Додати до кічрі овочі.

ovoshchi dlya kichiri

pryhotuvannya kichri

Крок 6. Приготувати масалу. Масалою у ведичній кулінарії називають суміш спецій. Необхідні спеції викласти на тарілку і поставити поруч із плитою. Розігріти сковорідку. Покласти в неї гхі. Коли масло нагріється і почне злегка диміти, кинути на сковорідку насіння кумину. Постійно помішуючи, підсмажити його 3-4 секунди. Додати решту спецій і підсмажити 2-3 секунди.

Крок 7. Вилити масло зі спеціями в кічрі. Додати сіль.

masala dlya kichiri

Варити кічрі до готовності овочів або до повністю розвареного стану.

retsept kichiri

Вихід: близько 2 літрів кічрі.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *