Кунжутне молоко

рецепт кунжутного молока

Чи знайомий вам стан, коли постійно хочеться солодкого? Причому вживання солодощів зовсім не зменшує цього бажання. Якщо так, то, можливо, вашому організму не вистачає кальцію!

Одним з продуктів, що вирізняються рекордним вмістом кальцію, є кунжут. Лише 100 грамів цього диво-насіння забезпечують добову потребу тіла в кальції! Крім кальцію, кунжут містить залізо, цинк, марганець, магній, мідь, вітаміни групи В та інші корисні речовини. Кунжут чинить омолоджувальний та загальнозміцнюючий вплив на організм, є антиоксидантом, знижує рівень поганого холестерину та нормалізує обмін речовин. Також насіння кунжуту має протиракову дію і сприяє зниженню ваги.

Усі корисні властивості, притаманні насінню кунжуту, має і кунжутне молоко. Звичайно, кунжутне молоко за смаком відрізняється від звичного нам коров’ячого, але, повірте, воно не менш смачне! Кунжутне молоко можна вживати за сніданок або як перекус між основними прийомами їжі, також його можна використовувати як основу для коктейлів та інших напоїв. Через високий вміст жиру насіння кунжуту може мати легкий гіркуватий присмак. Щоб він не відчувався в молоці, додайте до нього трохи цукру або меду, можна також додати подрібнені фініки.

Інгредієнти для приготування кунжутного молока:

  • Кунжут – 100 гр.
  • Вода – 700-1000 гр.
  • Цукор/мед – за смаком

Спосіб приготування кунжутного молока:

Крок 1. Сире насіння кунжуту замочити в холодній воді на декілька годин (можна на ніч). Рівень води в ємності повинен перевищувати рівень кунжуту приблизно вдвічі.

замочування кунжуту

Крок 2. Воду після замочування злити. Залити кунжут чистою водою. Звичайне співвідношення води до кунжуту складає 1 літр води на 100 гр. кунжуту. На наш смак, таке молоко виходить злегка водянистим, тому ми на 100 гр. кунжуту  беремо 800 гр. води. Якщо ви робите кунжутне молоко вперше, можете спробувати зробити його з меншою кількістю води, а потім, якщо воно видасться вам надто насиченим, додати ще трохи води. Так ви виведете ідеальне для себе співвідношення води та кунжуту.

Крок 3. Збиваємо кунжут разом з водою за допомогою блендера чи кухонного комбайну. Наше завдання – якнайсильніше подрібнити кунжут. Чим дрібнішим він буде, ти більш насиченим вийде молоко. Тому краще збивати його не весь одразу, а розділити на 3-4 порції. Для збивання однієї порції кунжуту з водою потрібно 1-2 хвилини. Як тільки рідина набуде білого кольору – молоко готове!

приготування кунжутного молока

готове кунжутне молоко

Крок 4. Підготувати ємність, до якої будемо переливати молоко. Зверху поставити сито з дрібними отворами і застелити його складеною в декілька разів марлею чи натуральною тканиною. Процідити молоко через сито.

кунжутна макуха

От і все! Смачне та корисне кунжутне молоко готове! Легко і швидко! В результаті ми отримали не лише молоко, а й ще один продукт – кунжутну макуху. Її необхідно добре відтиснути і помістити в окрему ємність. Макуху можна зберігати в холодильнику 3-5 днів і додавати до каш, салатів, випічки та інших страв. До готового молока можна додати цукор або мед на ваш смак.

Варто зауважити, що, для того щоб кунжут добре подрібнився і з нього вийшло насичене молоко, необхідний доволі потужний блендер. Блендер зі слабкою потужністю не зможе повністю подрібнити кунжут, і в результаті молоко вийде водянистим і буде мати сіруватий колір замість білого. Що робити, якщо ваш блендер недостатньо потужний? Необхідно лише змінити послідовність дій! Отже…

Спосіб приготування кунжутного молока №2:

Крок 1. Якщо ви побоюєтесь, що насіння кунжуту може бути недостатньо чистим, можете його промити і добре висушити. Якщо ж кунжут чистий, можете цей крок пропустити.

Крок 2. Насіння кунжуту подрібнити в блендері (або кухонному комбайні) без попереднього замочування. З сухим насінням, без рідини, зможе впоратися практично будь-який блендер.

Крок 3. Подрібнений кунжут пересипати доякої-небудь ємності і залити необхідною кількістю води. Залишити замочуватися на декілька годин.

Крок 4. Тепер нам знову знадобиться блендер. Помістити кунжут разом з тією водою, в якій він замочувався, до чаші блендера, і збити на високих обертах. Краще за все збивати кунжут не весь одразу, а частинами. Далі молоко процідити, я описано вище, і готово!

Вихід: 700-900 гр. молока.

Спробуйте також приготувати кунжутну пасту, яка може стати чудовим доповненням до будь-якої страви! Хумус, до складу якого входить кунжутна паста, – це також дуже корисна страва, що має високий вміст білку.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *