Пшоняна каша з гарбузом і сиром

пшоняна каша з гарбузом та сиром

Про користь гарбуза ми раніше вже писали. На нашому сайті також є декілька рецептів з його використанням (гарбузово-яблучні оладки, гарбузові оладки (солені), сабджі “Зимове”) Сьогодні пропонуємо вам приготувати пшоняну кашу з гарбузом.

Пшоно – одна з найбільш корисних круп, за що в давні часи воно отримало назву «золотої крупи». До складу пшона входить безліч вітамінів та мікроелементів. Його вживання сприятливо впливає на нервову та серцево-судинну системи людини, і особливо корисне пшоно при захворюваннях печінки.

Пшоняна каша з гарбузом – це класика, знайома багатьом. Ми хочемо представити вашій увазі дещо змінений варіант її приготування. По-перше, каша вариться не на молоці, а на воді (або сироватці). По-друге, до складу страви входить кисломолочний сир. Усе це робить кашу смачною, корисною та легкою для травлення. Пшоняна каша з гарбузом та сиром може стати чудовим сніданком для вашої родини!

Інгредієнти для приготування пшоняної каші з гарбузом та сиром:

  • Гарбуз – 200 гр.
  • Вода – 300 гр.
  • Пшоняна крупа – 60 гр.
  • Сироватка або маслянка (можна замінити водою) – 150 гр.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сир кисломолочний – 150 гр.
  • Кардамон мелений – дрібка (можна не додавати)
  • Вершкове масло або гхі – 1-2 ст.л.

Спосіб приготування пшоняної каші з гарбузом та сиром:

Крок 1. Гарбуз почистити від шкірки та нарізати на кубики приблизно 2×2 см.

гарбуз для пшоняної каші

Крок 2. Гарбуз покласти до каструлі з товстим дном, залити 300 гр. води і поставити на вогонь. Варити 5-7 хвилин після закипання. По закінченню цього часу гарбуз має стати м’яким, але не розваритися. На цьому етапі його необхідно розтовкти товкачем або вилкою. Немає необхідності подрібнювати гарбуз до повної однорідності – можна залишити деякі шматочки нерозім’ятими.

гарбуз для каші

відварений гарбуз для каші

Крок 3. Додати попередньо промиту пшоняну крупу і сироватку. Якщо ви готували вершкове масло, і у вас залишилася маслянка, замість сироватки можете використовувати її. Якщо ж у вас немає ні сироватки, ні маслянки, їх можна замінити просто водою. Після додавання крупи та сироватки варити кашу на малому вогні 15-20 хвилин. Періодично помішувати.

сироватка для каші

приготування пшоняної каші з гарбузом та сиром

Крок 4. Через 15-20 хвилин пшоно вбере в себе практично всю рідину і збільшиться в об’ємі. Додати до каші сир і цукор і варити її ще 4-5 хвилин. За цей час необхідно перемішати кашу кілька разів, щоб сир не пристав до дна каструлі.

сир для пшоняної каші

рецепт приготування пшоняної каші з гарбузом та сиром

Із вказаною кількістю цукру пшоняна каша з гарбузом і сиром виходить помірно солодкою. За бажанням ви можете зменшити або збільшити кількість цукру. Можна також замість цукру додавати до каші мед чи інший підсолоджувач.

Після того як каша звариться, додайте до неї 1-2 ложки масла і можете подавати до столу. Смачного!

Вихід: 2-4 порції.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *