Дал баті – VEGFOOD. Вегетаріанські рецепти
0 0
Дал баті

Поділіться у своїй соціальній мережі:

Or you can just copy and share this url

Інгредієнти

Змінити кількість порцій:
Для далу
80 гр. нут
80 гр. сочевиця зелена можна використати коричневу сочевицю
80 гр. маш
1,5 літра вода питна
100 гр. помідори
1 ст.л. або за смаком сіль
3 ст.л. гхі (топлене масло)
спеції для далу
1 ч.л. насіння пажитникиа інші назви спеції – шамбала, фенугрек
1/2 ч.л. насіння кумину (зіра)
3 шт. гвоздика ціла
1/4 ч.л. куркума мелена
1 ч.л. коріандр мелений
1/4 ч.л. асафетида мелена 45%
1/4 ч.л. духмяний перець мелений
1/3 ч.л. перець чорний мелений
1/2 ч.л. паприка мелена
1/4 ч.л. кардамон мелений
Для баті
160 гр. борошно пшеничне
80 гр. борошно пшеничне твердих сортів (семоліна)
30 гр. борошно нутове можна використати кисле молоко
130 гр. кефір
50 гр. вершкове масло
1/2 ч.л. сіль
1/4 ч.л. сода
2 ст.л. гхі (топлене масло)

Дал баті

  • Кількість порцій 6
  • Hard

Інгредієнти

  • Для далу

  • спеції для далу

  • Для баті

Опис

Поширити

Дал баті – це індійська вегетаріанська страва, популярна в Раджастані. Вона складається з двох компонентів – далу і баті. Про те, що таке дал, ми писали раніше (статтю про дал можна знайти тут). Цей рецепт цікавий тим, що дал готується із суміші декількох видів бобових, що робить страву насиченою за смаком, багатою на білок і поживною. Додавання спецій, підсмажених на гхі, сприяє засвоєнню бобових, а також надає страві особливого смаку та аромату.

Дал подається з баті. Баті – це особливий різновид хліба. На відміну від чапаті, баті випікаються в духовці, а подаються, так само як і чапаті, политими розтопленим гхі. Баті дуже відрізняються від звичного для нас хліба і за зовнішнім виглядом, і за смаком. На вигляд вони нагадують булочки для гамбургерів, але смак і структура тіста зовсім інші. Тісто щільне, туге, зверху баті мають хрустку тверду скоринку, а всередині схожі на випічку з пісочного тіста. Варто зауважити, що ми пропонуємо «багатий» варіант приготування баті, святковий, оскільки до складу тіста входить і масло, і молоко, а саме тісто робиться з кількох видів борошна. Такі баті зазвичай готують на свята і на весілля. Для щоденного споживання баті переважно готуються лише з борошна, води й солі і печуться у відкритому вогні.

Кожен з двох компонентів далу баті можна готувати як окрему страву або поєднувати з іншими стравами на ваш смак. Наприклад, до далу замість баті можна подати чапаті, або приготувати дал взагалі без хліба і подати його з рисом. Баті можуть стати чудовим доповненням до супу з сочевиці або кічрі. Одним словом, пробуйте та експериментуйте, і процес приготування вегетаріанських страв стане для вас цікавим та захоплюючим!

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Покроковий рецепт

1
Готово

До складу страви входить три види далу, кожен з яких має різний час приготування. Найдовше вариться нут. Також, на відміну від сочевиці і машу, він потребує попереднього замочування. Тому першочергово необхідно добре промити нут і замочити його в холодній воді не менше ніж на 8 годин.

2
Готово

Воду після замочування нуту злити, а нут добре промити чистою водою. Висипати нут до каструлі ємністю не менше 2 літрів, залити 1,5 літрами води і поставити на вогонь. Варити на середньому вогні до напівготовності. Різні сорти нуту варяться різний час, тому, щоб довести його до стану напівготовності, вам може знадобитися від 30 хвилин і більше. Щоб визначити міру готовності нуту, витягніть одну горошину з каструлі і роздушіть її між пальцями. Якщо вона зверху м’яка, але всередині видно тверду серцевину – це саме той стан напівготовності, який нам потрібен. Варто зауважити, що краще переварити нут, ніж недоварити. Навіть після тривалого варіння нут не втрачає своєї форми і залишається цілим, тому можна не боятися, що він розвариться. Якщо ж нут буде недовареним, страва буде важче перетравлюватися організмом.

Коли нут наполовину зварився, додайте до нього попередньо промиті сочевицю і маш. Варіть на невеликому вогні близько 20 хвилин. Періодично помішуйте, оскільки бобові можуть прилипати до дна каструлі.

3
Готово

Доки дал вариться, можна зайнятися приготуванням баті. Для цього в глибокій мисці змішати три види борошна. Якщо якогось виду борошна у вас немає, можна замінити його звичайним пшеничним борошном. Додати сіль і соду та добре розмішати.

Розтопити вершкове масло і додати до борошна. Перетерти масло з борошном на крихту.

Потроху вливаючи кефір, замісити тісто. Воно повинно бути дещо тугішим, ніж тісто на чапаті. Можливо, вам знадобиться трохи більше чи менше кефіру залежно від виду борошна, яке ви використовуєте. Вимішувати тісто 5-7 хвилин.

4
Готово

Увімкнути духовку, щоб вона розігрівалася. Підготувати деко і застелити його папером для випікання.

Розділити тісто на 15 рівних частин і з кожної з них скатати кульку. Помістити кульки на деко. Випікати за температури 180°С близько 30 хвилин.

У процесі випікання кульки злегка збільшаться за розміром і потріскаються.

5
Готово

Доки печуться баті, повернімося до далу. Помідори нарізати кубиками або подрібнити блендером чи кухонним комбайном. В зимовий час припустиме використання консервованих, сушених або заморожених помідорів. Якщо ви використовуєте сушені помідори, їх потрібно попередньо замочити в холодній воді  на 15-30 хвилин.

6
Готово

Підготувати необхідні спеції і викласти їх на тарілку поруч з плитою.

Розігрійте пательню. Додайте гхі. Коли гхі нагріється і почне злегка диміти, киньте на пательню насіння шамбали і гвоздику, а за кілька секунд насіння кумину. Підсмажуйте все разом кілька секунд, постійно помішуючи. Додайте мелені спеції і підсмажуйте кілька секунд. Додайте до спецій помідори. Смажте їх на середньому вогні близько 5 хвилин, постійно помішуючи. Якщо ви використовуєте заморожені помідори, попередньо розморожувати їх не потрібно – кладіть на пательню замороженими.

Коли помідори підсмажаться, додати вміст пательні до далу, також додати сіль і варити дал ще близько 20 хвилин. На цьому етапі ви можете також додати до далу трохи води, якщо хочете, щоб він був більш рідким. Через 20 хвилин вимкнути дал.

7
Готово

До цього часу повинні спектися баті. Дістаньте їх з духовки, складіть у високу ємність, полийте 1-2 столовими ложками гхі і добре розмішайте з маслом. Оскільки баті гарячі, гхі розтопиться і рівномірно їх вкриє.

Наша страва готова! Подавати дал баті гарячим як самостійну страву або разом з рисом.

VEGFOOD

чапаті індійський хліб
previous
Чапаті (прісні паляниці з цільнозернового борошна)
рецепт кунжутної пасти
next
Кунжутна паста
чапаті індійський хліб
previous
Чапаті (прісні паляниці з цільнозернового борошна)
рецепт кунжутної пасти
next
Кунжутна паста

Додати Ваш коментар