Деруни з ріпи – VEGFOOD. Вегетаріанські рецепти
0 0
Деруни з ріпи

Поділіться у своїй соціальній мережі:

Or you can just copy and share this url

Інгредієнти

Змінити кількість порцій:
600 гр. ріпа
2 ст.л. борошно пшеничне
20 гр. корінь імбиру
Спеції
1/2 ч.л. куркума мелена
1/2 ч.л. коріандр мелений
1/3 ч.л. асафетида мелена 45%
1/4 ч.л. духмяний перець мелений
1/4 ч.л. мускатний горіх мелений
2/3 ч.л. або за смаком сіль
Масло для смаження
гхі (топлене масло) можна використати олію

Деруни з ріпи

  • Кількість порцій 3
  • Середня складність

Інгредієнти

  • Спеції

  • Масло для смаження

Опис

Поширити

Сьогодні хочемо поговорити про продукт, який давно вже став національним у багатьох слов’янських народів – про картоплю. Дуже часто можна чути твердження, що картопля для слов’ян – це другий хліб, і раціон багатьох родин жодного дня не обходиться без картоплі. У нашій кухні є десятки різноманітних страв з картоплі. Та чи багато ми знаємо про картоплю? І чи дійсно вона варта того, щоб робити її одним з основних продуктів на своєму столі?

Батьківщиною картоплі є Південна Америка, і на території слов’янських країн цей овоч з’явився лише в к.XVII-поч.XVIII століть. Цікаво буде дізнатися, що перший час слов’яни не прийняли нову дивовижну культуру. Через те, що вона росте під землею, картоплю навіть називали «чортовим яблуком» або «диявольським плодом». У XVIII столітті було прийнято державні заходи задля розповсюдження картоплі. Селян зобов’язували вирощувати картоплю, а за непокору жорстоко карали. Як наслідок, до кінця XIX століття картопля твердо вкоренилася у щоденному раціоні слов’ян і практично зовсім витіснила ріпу, яка, разом з хлібом та кашами, до того була одним з основних продуктів.

На щастя, сьогодні багато хто знає і говорить про шкідливість картоплі і все більше і більше прихильників здорового харчування відмовляються від її споживання. Проте більшість із нас так звикли бачити на своєму столі картоплю, що виключити її зі свого меню буває складно. Одним з продуктів, яким можна замінити картоплю, є ріпа.

Ми всі в дитинстві чули казку про ріпку. Але мало хто з нас знає, що це за дивний овоч, як він виглядає, і, тим більше, який він на смак. І дуже шкода 🙁

На відміну від картоплі, яка майже повністю складається з крохмалю, містить мало поживних речовин і не приносить практично ніякої користі нашому організму, ріпа багата на вітаміни, вуглеводи, макро- та мікроелементи. За вмістом кальцію ріпа переважає більшість інших овочів, а за вмістом вітаміну С знаходиться майже на одному рівні з цитрусовими. Ріпа є чудовим дієтичним продуктом завдяки низькій калорійності і високій поживності, тому буде ідеальним доповненням до раціону тих, хто бореться із зайвою вагою. Вживання ріпи справляє позитивний вплив на багато систем та органів нашого тіла: на шлунково-кишковий тракт, сечостатеву, кісткову, імунну та серцево-судинну системи.

Крім того, ріпа здавна використовувалася в народній медицині як ранозагоювальний, протизапальний, кровоспинний та загальнозміцнювальний засіб.

На жаль, в наші дні ріпа не дуже популярний овоч. Мало хто про нього знає і його рідко можна знайти у продажу. Здебільшого ріпу можна купити на ринках або в інтернет-магазинах. Частіше за ріпу у продажу буває бруква (брюква), яку продавці називають ріпою (бруква є одним з видів ріпи). Саме з неї ми сьогодні готували деруни 🙂 Бруква та ріпа майже рівні за своїми смаковими якостями, тому взаємозамінні у всіх рецептах.

У кулінарії ріпу застосовують в багатьох стравах. Перш за все, її можна використовувати як заміну картоплі у супах, овочевих рагу та інших стравах. Також ріпу можна вживати в сирому вигляді у складі салатів. У подальшому ми ще поділимося з вами рецептами вегетаріанських страв з використанням ріпи, а зараз давайте готувати деруни.

Покроковий рецепт

1
Готово

Ріпу помити, очистити від шкірки і натерти на тертці з великими отворами.

2
Готово

У великій ємності змішати натерту ріпу зі спеціями.

Додати борошно і добре все перемішати. Залежно від соковитості ріпи вам може знадобитися більше чи менше борошна. Спробуйте спочатку додати 2 ст.л. Якщо тісто буде видаватися вам надто вологим, додайте ще 0,5 – 1 ст.л. Водночас не слід додавати надто багато борошна, оскільки в такому випадку деруни вийдуть надто твердими.

3
Готово

Смажити деруни на сковороді з обох боків до появи рум’яної скоринки.

VEGFOOD

вегетаріанський плов
previous
Вегетаріанський плов з зеленим горошком та сиром (Панір пулао)
сабджі капустяне
next
Сабджі капустяне
вегетаріанський плов
previous
Вегетаріанський плов з зеленим горошком та сиром (Панір пулао)
сабджі капустяне
next
Сабджі капустяне

Додати Ваш коментар