Різдвяна кутя – VEGFOOD. Вегетаріанські рецепти
0 0
Різдвяна кутя

Поділіться у своїй соціальній мережі:

Or you can just copy and share this url

Інгредієнти

Змінити кількість порцій:
100 гр. зерно пшениці
500 гр. вода питна 250 + 250 гр.
100 гр. родзинки
100 гр. горіхи волоські
100 гр. мак
50 гр. або за смаком бджолиний мед
100 гр. сироп фруктовий чи ягідний
дрібка сіль

Різдвяна кутя

  • Кількість порцій 8
  • Середня складність

Інгредієнти

Опис

Поширити

Різдвяна кутя – традиційна обрядова страва, яку подають серед дванадцяти пісних страв на Святвечір. Традиційними складовими куті є ціле пшеничне зерно, мед, мак і волоські горіхи. Кожен інгредієнт куті має глибоке символічне значення. Зерно пшениці – це символ життя, символ безсмертя душі, а також символ багатства і добробуту. Мак – врожаю і родючості. Мед – символ добробуту і здоров’я. В наші дні багато господинь, окрім традиційних інгредієнтів, додають до куті й інші складові – родзинки, цукати, шоколад та ін. За консистенцією кутя може бути розсипчастою чи напіврідкою. Другий варіант – напіврідка кутя, яку їдять ложкою, – вважається традиційним. Сьогодні ми запропонуємо вам свій, неодноразово перевірений, рецепт куті.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Покроковий рецепт

1
Готово

Пшеницю добре промити, видалити сміття і залити 250 гр. води. Залишити для замочування на 5-8 годин, можна на ніч.

Воду після замочування злити. Пшеницю залити 250 гр. чистої води, додати дрібку солі і зварити до готовності. Бажано використовувати для варіння каструлю з товстим дном і варити пшеницю на найменшому вогні. Варити пшеницю від 30 до 60 хвилин залежно від сорту пшениці і від тривалості попереднього замочування. Звареній пшениці дати вистигнути.

2
Готово

Поки вистигає пшениця, підготувати решту складових. Родзинки промити і замочити в чистій холодній воді на 15-30 хвилин. Це необхідно для того, щоб шкідливі речовини, якими обробляють сухофрукти з метою збільшення терміну їх зберігання, відійшли у воду. Після замочування воду злити, родзинки ще раз промити.

3
Готово

Очищені волоські горіхи порізати ножем або подрібнити за допомогою блендера, якщо ви хочете, щоб вони були більш дрібними.

4
Готово

Мак запарити 250 гр. окропу. Залишити на 30 хвилин. Через 30 хвилин воду злити, а мак подрібнити будь-яким зручним для вас способом: у блендері, у ступці тощо.

5
Готово

Приготувати заправку для куті. Для цього нам знадобляться мед і фруктовий чи ягідний сироп. Сироп можна приготувати самостійно або придбати в магазині. В літній сезон ми зазвичай заготовлюємо декілька баночок сиропу, який потім використовуємо для приготування куті. Переважно ми готуємо кутю з вишневим сиропом. На нашу думку, це найсмачніший варіант. Якщо у вас немає сиропу, ви можете використати рідку частину від будь-якого варення, яке у вас є. Потрібне варення, не розварене до пастоподібного стану, а таке, яке складається з ягід і сиропу. Таким способом зазвичай готують абрикосове варення, вишневе, полуничне, кизилове та ін. Кількість меду і сиропу в рецепті може бути більшою чи меншою. Це залежить від солодкості сиропу, від вашого смаку, а також від бажаної консистенції куті. У нашому рецепті вказана кількість сиропу, необхідна для отримання напіврідкої консистенції.

Отже, для приготування заправки змішати мед з сиропом, так щоб мед розчинився у сиропі.

6
Готово

Змішати пшеницю, родзинки, мак і горіхи. Додати сироп з медом і добре все розмішати. Кутя готова!

VEGFOOD

вегетаріанський салат шуба
previous
Вегетаріанський салат «Шуба»
салат Варя гуцульська
next
Салат «Варя гуцульська»
вегетаріанський салат шуба
previous
Вегетаріанський салат «Шуба»
салат Варя гуцульська
next
Салат «Варя гуцульська»

Додати Ваш коментар