Самоса (Самоси) – VEGFOOD. Вегетаріанські рецепти
0 0
Самоса (Самоси)

Поділіться у своїй соціальній мережі:

Or you can just copy and share this url

Інгредієнти

Змінити кількість порцій:
Для тіста
500 гр. борошно пшеничне
близько 250 гр. вода питна
1/2 ч.л. сіль
70 гр. гхі (топлене масло) можна використати вершкове масло
Для начинки
240 гр. картопля
240 гр. морква
90 гр. цвітна капуста
60 гр. перець болгарський
60 гр. панір можна викорстати адигейський сир або тофу
спеції
1 ч.л. насіння гірчиці чорної
1/3 ч.л. куркума мелена
1/3 ч.л. перець чорний мелений
1/4 ч.л. асафетида мелена 45%
1/2 ч.л. коріандр мелений
1 ч.л. листя каррі
3 ст.л. соняшникова олія (рафінована)
Масло для фрітюру
соняшникова олія (рафінована) можна використати гхі

Самоса (Самоси)

  • Кількість порцій 8
  • Hard

Інгредієнти

  • Для тіста

  • Для начинки

  • спеції

  • Масло для фрітюру

Опис

Поширити

Самоса – це дуже популярна страва ведичної кулінарії. Самоса – це (на злякаємося цього слова :)) диво, яке однозначно варто скуштувати. Звичайно, на приготування цієї страви вам знадобиться немало часу, але результат перевершить усі ваші очікування, і ви знову і знову будете її готувати! Не дивлячись на те, що процес приготування самосів доволі довгий, готуються вони нескладно, і дуже швидко з’їдаються 🙂

Самоси – це пиріжки з начинкою з прісного, іноді листкового тіста, смажені у фритюрі. Самоси мають характерну форму, яка чимось нагадує наші вареники. Краї самосів защипуються косичкою. Для начинки використовуються різноманітні овочі: картопля, морква, капуста, а також сир, бобові та ін. Бувають також солодкі самоси, які готуються з різноманітними фруктовими начинками.

Самоси – універсальна страва: їх можна подати як закуску, як доповнення до будь-якої іншої страви, або як самостійну страву з соусом чи без нього. Самоси можна подати як до святкового столу, так і на щодень, можна брати з собою в дорогу, на пікнік і на роботу.

Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати самоси з овочевою начинкою і сиром. Вегетаріанські кухарі завжди творчо підходять до приготування страв. Тому, якщо якихось овочів у вас немає, можете їх не додавати (тоді вам необхідно буде збільшити кількість інших овочів) або замінити іншим видом овочів. Можна також експериментувати і з формою самосів. Ми показуємо традиційний спосіб ліплення самосів, але ви можете спробувати й інші.

Отож, починаємо 🙂

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Покроковий рецепт

1
Готово

Картоплю і моркву добре помити і відварити у шкірці до готовності. Дати вистигнути.

Цвітну капусту відварити у киплячій воді 5-7 хвилин до готовності. Слідкуйте, щоб капуста не переварилася. Відварену капусту відкинути на друшляк і охолодити.

Відварені і охолоджені картоплю та моркву почистити і нарізати на кубики приблизно 1см×1см. Так само порізати решту овочів і сир.

2
Готово

Необхідні спеції викласти на тарілку поруч з плитою.

Зараз нам знадобиться доволі містка сковорідка або сотейник, куди зможуть поміститися всі овочі для начинки. Сковорідку поставити на середній вогонь і налити олію. Коли олія нагріється, кинути насіння гірчиці. Коли насіння почне потріскувати, і від нього буде іти горіховий аромат, додати решту спецій і підсмажити кілька секунд.

Покласти до сковорідки болгарський перець і підсмажити його зі спеціями протягом 3-4 хвилин. Далі покласти до сковорідки решту овочів для начинки, а також сир. Додати сіль і добре все розмішати. Підсмажити, постійно помішуючи, близько 5 хвилин. Це дасть можливість овочам добре пройтися ароматом спецій. Через 5 хвилин вимкнути вогонь, начинку перекласти до якої-небудь ємності і залишити охолоджуватися.

3
Готово

Доки начинка вистигає, приготувати тісто. Для цього в мисці, де буде зручно замішувати тісто, з’єднати борошно і сіль.

Розтопити гхі або вершкове масло, додати до борошна і добре перетерти з борошном на крихту.

Потроху вливаючи холодну воду, замісити тісто. Води вам може знадобитися більше чи менше води залежно від вологості борошна, яке ви використовуєте. За консистенцією тісто повинне бути доволі твердим і нагадувати тісто на вареники чи пельмені. Тісто вимісити 8-10 хвилин.

4
Готово

Поставити біля себе невелику ємність з холодною водою. Воду ми будемо використовувати для скріплення країв самосів. У процесі ліплення не можна використовувати борошно для посипання робочої поверхні, оскільки під час смаження у фритюрі воно буде горіти. В принципі, в тісті досить масла, щоб воно не прилипало до робочої поверхні. Але, якщо все-таки тісто прилипає, тоді робочу поверхню, качалку і руки можна злегка змащувати олією.

Тісто розділити на 4 рівних частини. З однієї з них будемо ліпити, решту три накрити вологою тканиною або плівкою, щоб вони не обвітрювалися, і відставити вбік.

1/4 частину тіста скатати ковбаскою і розрізати на 4 частини. Кожну частину злегка приплюснути в паляничку.

5
Готово

Беремо одну паляничку і розкачуємо в коло за допомогою качалки. Товщина тіста повинна бути приблизно 3 міліметри. Розкачану паляничку розрізаємо по центру на дві рівних частини.

Злегка змочивши у воді палець, проводимо ним по розрізаному краю палянички, зволожуючи його. Це допоможе краям краще скріпитися. З’єднуємо краї палянички, щоб вийшов конус.

6
Готово

Беремо конус до лівої руки. Правою накладаємо всередину конуса 2-2,5 чайних ложки начинки і скріплюємо краї. Якщо краї погано скріплюються, можна їх злегка зволожити. В результаті вийде трикутник, шов буде знаходитися ззаду. Останній штрих – зробити косичку по краю.

Перший самос готовий! Таким же способом зліпити решту самосів.

7
Готово

Підготувати посуд для фритюру. Налити в нього гхі або олію і добре розігріти. Перевірити, чи добре розігрітий фритюр, можна, кинувши до нього невелику кульку тіста (діаметром близько 0,5 сантиметрів): якщо кулька падає на дно і не підіймається або підіймається дуже повільно – значить, масло необхідно ще трішки нагріти; якщо кулька швидко підіймається на поверхню і одразу стає коричневою – масло нагріте надто сильно, в такому разі самоси будуть швидко смажитися зверху, але всередині можуть залишитися сирими, тому фритюр необхідно на деякий час забрати з вогню, щоб масло охололо; якщо ж кулька одразу підіймається на поверхню, навкруг неї утворюються бульбашки з масла, і вона починає потихеньку ставати рум’яною – масло нагріте якраз добре!

Кидаємо у фритюр по декілька самосів і обсмажуємо їх з обох боків до рум’яної скоринки. Не кидайте за раз надто багато самосів, щоб вони не тіснилися під час смаження.

Коли самоси готові, дістати їх з масла за допомогою шумівки і викласти в сито або на паперовий рушник, щоб видалити надлишок масла.

Самоси готові! За бажанням ви можете не смажити самоси у фритюрі, а запекти їх у духовці.

VEGFOOD

суп із сочевиці
previous
Суп із сочевиці (Дал)
рецепт приготування кукурудзяних котлет з тофу
next
Кукурудзяні котлети з тофу
суп із сочевиці
previous
Суп із сочевиці (Дал)
рецепт приготування кукурудзяних котлет з тофу
next
Кукурудзяні котлети з тофу

Додати Ваш коментар