Сир домашнього приготування (Панір) – VEGFOOD. Вегетаріанські рецепти
0 0
Сир домашнього приготування (Панір)

Поділіться у своїй соціальній мережі:

Or you can just copy and share this url

Інгредієнти

молоко коров'яче бажано використовувати домашнє або фермерське молоко
сік лимонний можна використати лимонну кислоту або сироватку

Сир домашнього приготування (Панір)

  • Легко

Інгредієнти

Опис

Поширити

Молочні продукти є важливою частиною раціону сучасної людини, а для вегетаріанців (мова не йде про веганів :)) вони є також одним з основних джерел білка. На жаль, сьогодні знайти якісні молочні продукти не так легко, оскільки більшість молокопродуктів, представлених на ринку, фальсифіковані: у їх складі може міститися до 95% немолочного жиру! Тобто, простіше кажучи, купуючи масло, ви насправді купуєте маргарин, а купуючи сир, ви купуєте сироподібну субстанцію, виготовлену з рослинних жирів! Звичайно, не можна стверджувати, що вся молочна продукція в магазинах неякісна. Швидше за все, є сумлінні виробники, що виготовляють хороші продукти. Але, на жаль, реальність така, що більшість молочних продуктів виробляється з рослинних жирів, зокрема, з пальмової олії.

Може виникнути резонне запитання: і що тут поганого? Яка різниця, рослинні чи молочні жири застосовуються при виробництві молокопродуктів? А різниця є! Доведено, що споживання трансжирів (якими є гідрогенізовані рослинні жири) – одна з основних причин онкологічних захворювань. Тому людям, що піклуються про своє здоров’я, варто виключити з раціону маргарин, а також «молочні» продукти, виготовлені з рослинних жирів.

Проте небезпека полягає в тому, що виробники у більшості випадків приховують, що до складу їх продукції входять трансжири. Тому ми ніколи, навіть купуючи найдорожчі молокопродукти, не можемо бути цілковито впевненими, що у їх складі немає немолочного жиру.

Найкращий вихід – готувати молочні продукти самостійно! Раніше ми вже розповідали, як в домашніх умовах можна приготувати вершкове масло. Також ми ділилися рецептом приготування топленого масла гхі – ідеального масла для смаження, яке також є цінним лікувальним продуктом.

А сьогодні ми розкажемо, як в домашніх умовах приготувати сир.

На виготовлення домашнього сиру знадобиться мінімум часу та зусиль, при цьому ви завжди зможете бути впевненими в тому, що ви та ваші близькі споживаєте якісний продукт, який не тільки не шкодить здоров’ю, а і є дуже смачним та корисним! І, крім того, готуючи сир власними руками, ви, звичайно, вкладете в нього максимум любові, яку не зможуть не відчути ваші рідні.

Панір – так у ведичній кухні називається м’який сир, який отримують шляхом сквашування молока. Часто можна зустріти твердження, що панір – це кисломолочний сир. Насправді це не зовсім так.

В чому різниця між кисломолочним сиром та паніром:

  1. сир готується з кислого молока, а панір зі свіжого;
  2. сир має кислуватий смак, а панір на смак зовсім не кислий, а навіть з легким солодким присмаком;
  3. при термічній обробці кисломолочний сир плавиться і розтікається, а панір ні, він залишається цілим: нарізаний кубиками панір можна смажити.

Як бачимо, кисломолочний сир та панір – цілком різні продукти, хоч зовні і схожі. Більш за все до паніру подібний адигейський сир. Він виробляється за подібною технологією та має схожі смак та якості. Тому в більшості рецептів панір можна замінити саме на адигейський сир.

Як застосовувати панір:

  1. вживати без нічого, як звичайний твердий сир, використовувати для бутербродів;
  2. додавати до салатів, каш або будь-яких інших страв;
  3. додавати до сабджі – страв с тушкованих овочів;
  4. використовувати у приготуванні солодких страв та десертів.

На нашому сайті вже є декілька страв з використанням паніру: Картопляна запіканка з сиром, Оладки з цвітної капусти з паніром, Самоси, Шніцель з капусти, Вегетаріанська уха, Вегетаріанська риба в томатному соусі. В подальшому ми ще обов’язково поділимося з вами й іншими рецептами, де можна використати панір.

Вихід: з 1 літра молока виходить 100-300 грам сиру (залежно від якості молока. А також від того, наскільки сильно ви відтиснете сироватку).

Покроковий рецепт

1
Готово

Підготувати необхідний інвентар. Для приготування паніру нам знадобиться:

1) каструля, об’єм якої дещо більший за об’єм молока (коли молоко буде кипіти, воно почне пінитися і підніматися, тому, щоб молоко не збігло на плиту, необхідно взяти каструлю більшого об’єму). В ній ми будемо кип’ятити молоко;
2) ще одна каструля або інша ємність, об’єм якої приблизно рівний об’єму молока. В неї ми будемо зливати сироватку;
3) друшляк, застелений чистою тканиною чи марлею;
4) шумівка або ложка для помішування молока та сиру.

2
Готово

Вилити молоко в каструлю більшого об’єму і поставити на вогонь. Молока можна брати будь-яку кількість. Довести молоко до кипіння, час від часу помішуючи, щоб воно не пригоріло до дна каструлі.

3
Готово

Поки молоко доходить до кипіння, підготувати закваску. Це може бути сік лимона, сік грейпфрута, лимонна кислота чи сироватка, що залишилася у вас від приготування паніру минулого разу.

Лимонний та грейпфрутовий сік нададуть паніру легкого кислого присмаку, а сок грейпфрута ще й блідо-рожевого забарвлення. Для отримання сиру з 1 літра молока необхідно 2-4 столових ложки лимонного чи грейпфрутового соку. Точна кількість залежить від того, наскільки кислий лимон чи грейпфрут, з якого ви витискаєте сік, а також від властивостей молока. Тому краще підготувати більше соку, а потім у процесі приготування додати необхідну кількість.

Якщо ви будете використовувати лимонну кислоту, її необхідно попередньо розвести у воді. Змішайте 1 чайну ложку лимонної кислоти з 30 мл води кімнатної температури. Цієї кількості лимонної кислоти має бути досить для заквашування 1 літра молока. Як і у випадку з лимонним соком, краще не виливати всю кислоту в молоко одразу, а додавати потроху, оскільки, залежно від якості молока і лимонної кислоти, вам може знадобитися її більше чи менше.

Багато вегетаріанських кухарів, які готують панір постійно, зберігають сироватку для приготування паніру наступного разу. Ми також у більшості випадків заквашуємо молоко саме сироваткою. Сироватка повинна бути достатньо кислою, щоб молоко згорнулося, тому необхідно, щоб перед використанням вона постояла в теплому місці не менше доби, а краще 2-3 доби. Залежно від того, наскільки вона кисла, для заквашування 1 літра молока знадобиться 200-500 мл сироватки.

4
Готово

Отже, до того часу, як молоко почне закипати, ви підготували закваску, а також ємність для зливання сироватки, зверху якої встановлено вкритий чистою тканиною друшляк.

Щойно молоко почне кипіти і на його поверхні з’явиться піна, зменшіть вогонь і додайте в каструлю з молоком закваску. Додавайте потроху, при цьому постійно помішуйте. Приблизно через 15 секунд зніміть каструлю з вогню і продовжуйте мішати молоко ще деякий час, доки пластівці сиру не відділяться від сироватки і не піднімуться на поверхню. Сироватка повинна бути прозорою і мати жовто-зелений колір.

Іноді буває так, що молоко згортається важко. Тоді необхідно повернути каструлю на вогонь і додати ще трохи закваски. Після цього зняти каструлю з вогню і залишити її на 10 хвилин.

5
Готово

Коли пластівці сиру повністю відділилися від сироватки, обережно перекласти їх у друшляк за допомогою шумівки. Потім перелити туди решту маси з каструлі. В результаті сироватка відділиться від сиру, а сир залишиться в друшляку. Дати сироватці стекти протягом кількох хвилин.

Іноді рекомендують промивати сир під холодною водою, щоб видалити залишки сироватки і закваски. Ми, як правило, так не робимо, за винятком тих випадків, коли молоко погано згортається і доводиться додавати більше закваски. Тоді ми промиваємо сир, аби він не був кислим.

Після того, як сироватка стекла, панір слід забрати з друшляка. На цьому етапі сир можна посолити. Можна також додати зелень або спеції.

Якщо ви хочете отримати більш твердий сир, який можна буде нарізати кубиками чи скибочками, його необхідно поставити під прес від кількох хвилин до кількох годин. Чим довше панір буде знаходитися під пресом, тим твердішим він буде.

Панір готовий, і тепер його можна використовувати за призначенням :) Якщо ви не використовуєте весь сир одразу, його необхідно помістити в герметичну упаковку або плівку і поставити в холодильник. Зберігати не більше 5 днів.

VEGFOOD

вегетаріанська риба
previous
Вегетаріанська «риба» в томатному соусі
вегетаріанська риба
previous
Вегетаріанська «риба» в томатному соусі

Додати Ваш коментар