Різдвяна кутя

kutya

Різдвяна кутя – традиційна обрядова страва, яку подають серед дванадцяти пісних страв на Святвечір. Традиційними складовими куті є ціле пшеничне зерно, мед, мак і волоські горіхи. Кожен інгредієнт куті має глибоке символічне значення. Зерно пшениці – це символ життя, символ безсмертя душі, а також символ багатства і добробуту. Мак – врожаю і родючості. Мед – символ добробуту і здоров’я. В наші дні багато господинь, окрім традиційних інгредієнтів, додають до куті й інші складові – родзинки, цукати, шоколад та ін. За консистенцією кутя може бути розсипчастою чи напіврідкою. Другий варіант – напіврідка кутя, яку їдять ложкою, – вважається традиційним. Сьогодні ми запропонуємо вам свій, неодноразово перевірений, рецепт куті.

Складові для приготування різдвяної куті:

  • Зерно пшениці – 100 гр.
  • Вода – 250 + 250 гр.
  • Родзинки – 100 гр.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Мак – 100 гр.
  • Мед – 25-50 гр. (за смаком)
  • Сироп фруктовий чи ягідний – 150-200 гр.
  • Сіль – дрібка

Спосіб приготування різдвяної куті:

Крок 1. Пшеницю добре промити, видалити сміття і залити 250 гр. води. Залишити для замочування на 5-8 годин, можна на ніч.

zamochena pshenytsa dlya kuty

Крок 2. Воду після замочування злити. Пшеницю залити 250 гр. чистої води, додати дрібку солі і зварити до готовності. Бажано використовувати для варіння каструлю з товстим дном і варити пшеницю на найменшому вогні. Варити пшеницю від 30 до 60 хвилин залежно від сорту пшениці і від тривалості попереднього замочування. Звареній пшениці дати вистигнути.

hotova pshenytsya dlya kuti

Крок 3. Поки вистигає пшениця, підготувати решту складових. Родзинки промити і замочити в чистій холодній воді на 15-30 хвилин. Це необхідно для того, щоб шкідливі речовини, якими обробляють сухофрукти з метою збільшення терміну їх зберігання, відійшли у воду. Після замочування воду злити, родзинки ще раз промити.

rodzynky dlya kuty

Крок 4. Очищені волоські горіхи порізати ножем або подрібнити за допомогою блендера, якщо ви хочете, щоб вони були більш дрібними.

horikhy dlya kuti

Крок 5. Мак запарити 250 гр. окропу. Залишити на 30 хвилин. Через 30 хвилин воду злити, а мак подрібнити будь-яким зручним для вас способом: у блендері, у ступці тощо.

mak dlya kuti

hotovyy mak dlya kuti

Крок 6. Приготувати заправку для куті. Для цього нам знадобляться мед і фруктовий чи ягідний сироп. Сироп можна приготувати самостійно або придбати в магазині. В літній сезон ми зазвичай заготовлюємо декілька баночок сиропу, який потім використовуємо для приготування куті. Переважно ми готуємо кутю з вишневим сиропом. На нашу думку, це найсмачніший варіант. Якщо у вас немає сиропу, ви можете використати рідку частину від будь-якого варення, яке у вас є. Потрібне варення, не розварене до пастоподібного стану, а таке, яке складається з ягід і сиропу. Таким способом зазвичай готують абрикосове варення, вишневе, полуничне, кизилове та ін. Кількість меду і сиропу в рецепті може бути більшою чи меншою. Це залежить від солодкості сиропу, від вашого смаку, а також від бажаної консистенції куті. У нашому рецепті вказана кількість сиропу, необхідна для отримання напіврідкої консистенції.

med ta syrop dlya kuti

Отже, для приготування заправки змішати мед з сиропом, так щоб мед розчинився у сиропі.

hotovyy syrop dlya kuti

Крок 7. Змішати пшеницю, родзинки, мак і горіхи. Додати сироп з медом і добре все розмішати. Кутя готова!

pryhotuvannya kuti

hotova kutya

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *