Рис (Чавал)

Перший рецепт, який ми підготували для вас – це рецепт рису. І це не випадково. Рис займає дуже важливе місце у ведичній кулінарії. Основу трапези у ведичній кухні складає саме рис, до якого подаються різноманітні додаткові страви, такі як чатні (соуси), дал (страви з бобових), сабджі (овочеві страви), різноманітні закуски. З рису готують багато як солених, так і солодких страв. Ось чому важливо навчитися правильно готувати цей продукт.

Сьогодні ми розглянемо базовий рецепт приготування рису. Рис, приготований за цим рецептом, завжди виходить розсипчастим. Його можна подати як окрему страву, прикрасивши зеленню, скибочками лимона або овочів, або у поєднанні з іншими стравами.

Обов’язковою умовою успіху у приготуванні рису є вибір його сорту. На нашу думку, найякіснішим  сортом серед довгозернистих є рис басматі. Його зерна довші і тонші, ніж у звичайного довгозернистого рису. Також йому властивий особливий аромат, чимось схожий на горіховий. На додаток до відмінних кулінарних властивостей, рис басматі є ще і дуже корисним. Він містить у собі клітковину, крохмаль, фолієву кислоту, 8 амінокислот, залізо, фосфор, калій, тіамін, рибофлавін, ніацин. Крім того, в ньому дуже низький вміст натрію. Все це важливо не лише для вегетаріанця, але й для того, хто вживає м’ясо. За вмістом амінокислот та інших необхідних людині поживних речовин басматі займає панівне положення серед інших сортів рису. Ось чому його нерідко називають королем рису.

Отже, для того, щоб приготувати розсипчастий рис, нам необхідні наступні складові:

Рис басматі – 1 склянка (200 гр)

Вода – 2 склянки (500 гр)

Топлене масло гхі або звичайне вершкове масло – 1,5 столових ложки (30 гр)

Сіль – 2/3 чайних ложки (4 гр) або за смаком

Спосіб приготування:

Крок 1. Рис басматі декілька разів промити під проточною водою. Залишити на 1-2 години, щоб він просохнув. Для цього можна помістити промитий рис у друшляк з великою кількістю маленьких отворів, щоб стікала вода і краще циркулювало повітря, або розкласти рис тонким шаром на підносі.

Крок 2. Підготувати дві каструлі. В одній каструлі ми будемо кип’ятити воду, в іншій – підсмажувати і варити рис. Каструля, в якій ми будемо підсмажувати і варити рис, повинна мати товсте дно. Ідеально підходить чавунна каструля. Також може бути каструля з нержавійки з товстим дном або з литого алюмінію. Ми використовуємо чавунну каструлю.

Крок 3. Відміряти необхідну кількість води і залити в каструлю, яку ми підготували для того, щоб закип’ятити воду. Поставити на середній вогонь.

Крок 4. Поки вода доходить до кипіння, в іншій каструлі ми будемо підсмажувати рис. Для цього ставимо другу каструлю на вогонь, кидаємо в неї масло.

Коли масло нагріється, висипаємо попередньо вимитий і висушений рис басматі. Підсмажуємо його близько 5 хвилин. Постійно помішуємо лопаткою. Кожна зернина повинна вкритися маслом. У процесі смаження зовнішній вигляд зерна буде змінюватися: спочатку воно буде мутним від масла, потім повинне стати прозорим. Коли більшість зернин побіліє, час заливати киплячу воду. Отже, вогонь на плиті слід відрегулювати таким чином, щоб одночасно закипіла вода і підсмажився рис. Якщо вода закипіла раніше, зробіть вогонь мінімальним, і нехай вона продовжує кипіти.

Крок 5. У киплячу воду засипаємо сіль, розмішуємо і заливаємо в підсмажений рис. Рис при цьому з вогню не знімаємо. Це необхідно робити максимально швидко та обережно. Щойно ми вливаємо воду, як починає підійматися пара, і вода буде розбризкуватися. Можуть навіть вискочити з каструлі деякі зернини рису. Лякатися цього не слід. Так і повинно бути. Але при цьому потрібно бути дуже обережними і не обпектися.

Крок 6. Швидко розмішуємо рис з водою. Як тільки рис закипить, щільно закриваємо кришку і зменшуємо вогонь до мінімуму. Найскладніше позаду 🙂 Тепер нам необхідно відрахувати 15 хвилин. Протягом цього часу рис буде варитися. Наше завдання – лишити його в спокої, зайнятися своїми справами і в жодному разі не відкривати кришку! Через 15 хвилин просто вимкнути вогонь і залишити рис стояти ще 15 хвилин. Кришку не відкривати!

Крок 7. Через 15 хвилин відкрити кришку. Обережно розпушити рис лопаткою, щоб не пошкодити зерна. Рис готовий. Можна подавати!

Із вказаної кількості продуктів виходить близько 700 гр готового рису. Це 3-5 порцій (залежно від того, з чим подається рис).

Слід звернути увагу, що існують різні види рису басматі. У деяких зерна більш чи менш короткі.  Деякі мають більш чи менш відчутний горіховий аромат. Також існує пропарений рис басматі. Його зерна мають жовтуватий відтінок, також вони більші за розміром і більш прозорі, ніж у непропареного рису. Пропарений рис не потребує тривалого обсмажування, оскільки його зерна попередньо вже підлягали обробці. Коли ми готуємо такий рис, його досить лише 1-2 хвилини розмішати з розігрітим маслом і одразу заливати окропом.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *