Сабджі «Зимове»

сабджі

Овочеві страви є основою здорового харчування для людей будь-якої країни. Вони містять багато вітамінів, мінералів та вуглеводів, що забезпечують енергією. Ведична кулінарія налічує велику кількість рецептів страв з овочів. Сабджі – так у ведичній кухні називаються самі овочі, а також страви, приготовані із суміші овочів.

У ведичній кухні існує декілька способів приготування сабджі: овочі можна обсмажувати, тушкувати з додаванням сметани, йогурту, води або у власному соку, можна запікати чи відварювати.

Ці способи можна звести до двох основних технологій: 1) овочі готуються разом, в одній ємності (тушкуються або обсмажуються); 2) кожен вид овочів готується окремо, а потім вони змішуються разом.

Також варто зауважити, що сабджі бувають «сухими» та «вологими». Приготування «сухим» способом передбачає попереднє обсмажування овочів з подальшим їх тушкуванням без додавання вологи або з її мінімальною кількістю. Для приготування овочів «вологим» способом використовується соус (сметана, йогурт, томатне пюре та інші), в якому овочі тушкуються.

Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати сабджі, яке ми назвали «Зимове», оскільки готується воно з овочів, доступних взимку. Це «сухий» вид сабджі, тому що вони тушкуються без додавання рідини з мінімальною кількістю соусу. За технологією приготування ця страва належить до другого типу, коли овочі готуються окремо, а потім змішуються разом. Завдяки цій технології овочі зберігають свою цілісність і смак, не втрачають форми, а запікання в духовці дає можливість зберегти всі їх поживні речовини.

Інгредієнти для приготування сабджі:

  • Картопля – 250-300 гр.
  • Морква – 250-300 гр.
  • Корінь селери – 250-300 гр.
  • Гарбуз – 250-300 гр.
  • Куркума – 1/3 ч.л.
  • Асафетида 45% – 1/3 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/2 ч.л.
  • Листя каррі – 1 ч.л.
  • Гхі – 1 ст.л. (Рецепт приготування гхі можна знайти тут)
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Сіль – 2/3 ч.л. або за смаком

Спосіб приготування сабджі:

Крок 1. Картоплю, моркву, гарбуз та селеру добре вимити, почистити від шкірки і нарізати кубиками розміром близько 2×2 см. Ми зазвичай готуємо сабджі із приблизно однакової кількості картоплі, моркви, гарбуза і селери. Але ви можете змінювати пропорції овочів на ваш смак. Якщо якогось виду овочів у вас немає, можете його не додавати або замінити іншим видом.

овочі для сабджі

Крок 2. Порізані овочі викласти на деко і запекти в духовці до готовності. На це може знадобитися від 15 до 45 хвилин. Варто мати на увазі, що рідні види овочів потребують різного часу для запікання. Гарбуз та картопля печуться доволі швидко – 15-20 хвилин, а селера і морква довше. Тому, швидше за все, картоплю та гарбуз вам потрібно буде витягнути з духовки раніше, а моркву та селеру залишити пектися ще на деякий час. Готові овочі дістати з духовки і перекласти до будь-якої ємності.

запікання овочів для сабджі

приготування овочів для сабджі

запечені овочі для сабджі

Крок 3. Підготувати необхідні спеції та гхі і поставити їх поруч з плитою.

спеції для сабджі

Крок 4. Нагріти сковорідку або каструлю з товстим дном. Вилити в неї гхі. Коли масло нагріється, додати до нього спеції та, інтенсивно помішуючи, підсмажити їх 3-4 секунди.

приготування спецій для сабджі

Крок 5. Додати овочі та добре перемішати їх зі спеціями. Підсмажувати близько 5 хвилин, періодично помішуючи.

приготування сабджі

Крок 6. Додати сметану і добре перемішати її з овочами. Накрити сковорідку кришкою і тушкувати сабджі близько 5 хвилин. За цей час перемішати овочі 2-3 рази. Через 5 хвилин зняти сковорідку з вогню, а сабджі перекласти до якої-небудь ємності.

рецепт сабджі

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

2 коментаря для “Сабджі «Зимове»”

    1. Так. Його можна одразу і обсмажити разом з овочами. Інший варіант – на етапі додавання сметани. Або взагалі в кінці. Всі варіанти прийнятні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *