Салат з пророщеного машу з імбиром (Сабат мунг усал)

Салат з пророщеного машу з імбиром – це страва ведичної кухні, відома під назвою Сабат мунг усал. Ми запропонуємо вам декілька варіантів його приготування, при цьому набір продуктів буде однаковим. Змінюючи лише спосіб приготування, ви зможете за одним рецептом приготувати не одну, а кілька страв. Тому сабат мунг може подаватися як салат (сироїдний), як гостра закуска, як страва з бобових і як соус. Дана страва є вегетаріанською, веганською та сироїдною.

Для того щоб приготувати салат з пророщеного машу з імбиром (Сабат мунг усал), нам знадобляться наступні складові:

Проростки машу – 120 гр

Корінь імбиру – 20 гр

Сіль – 1/4 ч.л. або за смаком

Цукор – 1/2 ч.л. (або 1 ч.л. меду)

Лимонний сік – 1 ч.л.

Гхі або рослинна олія – 1 ст.л.

Насіння чорної гірчиці – 1/2 ч.л.

Насіння кмину – 1/2  ч.л.

Асафетида мелена 45% – 1/5 ч.л.

Коріандр мелений – 1/3 ч.л.

Куркума мелена – 1/3 ч.л.

Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.

Варіант 1. Салат чи гостра закуска

Крок 1. Проростити маш. Це необхідно зробити заздалегідь, оскільки для проростання машу необхідно від 0,5 до 1 доби. Пророщений маш добре промити і викласти в окрему ємність.

Крок 2. Корінь імбиру дрібно порізати або натерти на тертці. Імбиру можна використовувати більше або менше залежно від того, наскільки гострий салат ви хочете отримати.

Крок 3. Приготувати маринад. Для цього змішати сіль, цукор і лимонний сік. Залити маринадом імбир і залишити маринуватися на 30 хвилин. Замість цукру можна використовувати мед.

Крок 4. Підготувати необхідні спеції і викласти їх на тарілку поруч з плитою.

Крок 5. У сковорідку налити масло і дати йому нагрітися. Якщо ви хочете отримати веганський варіант салату, замість гхі використовуйте рослинну олію. Коли масло нагріється і почне диміти, кинути на сковорідку насіння гірчиці і дати йому підсмажитися декілька секунд. Коли насіння почне потріскувати і від нього буде іти горіховий аромат, додати насіння кмину і підсмажити кілька секунд. В останню чергу додати мелені спеції, швидко все розмішати і зняти з вогню.

Крок 6. До машу додати суміш спецій і маринований імбир разом з маринадом. Добре все перемішати. В салат також можна додати будь-яку зелень.

Варіант 2. Сироїдний салат

Виконати кроки 1-3.

Після цього змішати маш, імбир з маринадом, олію та спеції. Спеції підсмажувати не потрібно.

 

Варіант 3. Страва з бобових

Якщо ви хочете приготувати цей варіант страви Сабат мунг усал, вам буде необхідна пательня більшого розміру, оскільки в ній повинні будуть смажитися не лише спеції, але й маш. Замість пательні можна використовувати сотейник чи каструлю з товстим дном.

Виконати кроки 1-5.

Коли спеції підсмажилися, додати до них пророщений маш і підсмажити все разом 2-3 секунди. Далі додати 1-2 столових ложки води і тушкувати під кришкою на невеликому вогні від 5 до 10 хвилин. Якщо тушкувати до 5 хвилин, маш буде хрустким. Якщо тушкувати 10 хвилин і довше, маш буде м’якшим. Коли маш готовий, зняти його з вогню і змішати з маринованим імбиром. Така страва добре поєднується з рисом та іншими стравами.

 

Варіант 4. Соус

Виконати кроки 1-6.

Подрібнити отриману суміш за допомогою блендера чи кухонного комбайну до консистенції соусу. Такий соус добре поєднується з рисом, хлібом, млинцями чи оладками.

Вихід: 2-3 порції.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *