Самоса (Самоси)

самоси

Самоса – це дуже популярна страва ведичної кулінарії. Самоса – це (на злякаємося цього слова :)) диво, яке однозначно варто скуштувати. Звичайно, на приготування цієї страви вам знадобиться немало часу, але результат перевершить усі ваші очікування, і ви знову і знову будете її готувати! Не дивлячись на те, що процес приготування самосів доволі довгий, готуються вони нескладно, і дуже швидко з’їдаються 🙂

Самоси – це пиріжки з начинкою з прісного, іноді листкового тіста, смажені у фритюрі. Самоси мають характерну форму, яка чимось нагадує наші вареники. Краї самосів защипуються косичкою. Для начинки використовуються різноманітні овочі: картопля, морква, капуста, а також сир, бобові та ін. Бувають також солодкі самоси, які готуються з різноманітними фруктовими начинками.

Самоси – універсальна страва: їх можна подати як закуску, як доповнення до будь-якої іншої страви, або як самостійну страву з соусом чи без нього. Самоси можна подати як до святкового столу, так і на щодень, можна брати з собою в дорогу, на пікнік і на роботу.

Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати самоси з овочевою начинкою і сиром. Вегетаріанські кухарі завжди творчо підходять до приготування страв. Тому, якщо якихось овочів у вас немає, можете їх не додавати (тоді вам необхідно буде збільшити кількість інших овочів) або замінити іншим видом овочів. Можна також експериментувати і з формою самосів. Ми показуємо традиційний спосіб ліплення самосів, але ви можете спробувати й інші.

Отож, починаємо 🙂

Інгредієнти для приготування самосів:

Для тіста:

  • Борошно – 500 гр.
  • Вода – близько 250 гр.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Гхі або вершкове масло – 70 гр. Рецепт приготування вершкового масла можна подивитися тут. Рецепт приготування гхі знаходиться тут.

Для начинки:

  • Картопля – 400 гр.
  • Морква – 400 гр.
  • Цвітна капуста – 150 гр.
  • Перець болгарський – 100 гр.
  • Панір/адигейський сир/тофу – 150 гр.
  • Насіння гірчиці – 1 ч.л.
  • Куркума – 1/3 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.
  • Асафетида 45% – 1/4 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/2 ч.л.
  • Листя каррі – 1 ч.л.
  • Рослинна олія – 3 ст.л.

Окремо:

  • Гхі або рослинна олія для фритюру

Спосіб приготування самосів:

Етап 1. Приготування начинки

Крок 1. Картоплю і моркву добре помити і відварити у шкірці до готовності. Дати вистигнути.

Крок 2. Цвітну капусту відварити у киплячій воді 5-7 хвилин до готовності. Слідкуйте, щоб капуста не переварилася. Відварену капусту відкинути на друшляк і охолодити.

Крок 3. Відварені і охолоджені картоплю та моркву почистити і нарізати на кубики приблизно 1см×1см. Так само порізати решту овочів і сир.

інгредієнти для начинки самосів

Крок 4. Необхідні спеції викласти на тарілку поруч з плитою.

спеції для самосів

Крок 5. Зараз нам знадобиться доволі містка сковорідка або сотейник, куди зможуть поміститися всі овочі для начинки. Сковорідку поставити на середній вогонь і налити олію. Коли олія нагріється, кинути насіння гірчиці. Коли насіння почне потріскувати, і від нього буде іти горіховий аромат, додати решту спецій і підсмажити кілька секунд.

приготування спецій для самосів

Крок 6. Покласти до сковорідки болгарський перець і підсмажити його зі спеціями протягом 3-4 хвилин. Далі покласти до сковорідки решту овочів для начинки, а також сир. Додати сіль і добре все розмішати. Підсмажити, постійно помішуючи, близько 5 хвилин. Це дасть можливість овочам добре пройтися ароматом спецій. Через 5 хвилин вимкнути вогонь, начинку перекласти до якої-небудь ємності і залишити охолоджуватися.

приготування начинки для самосів

Етап 2. Приготування тіста.

Крок 1. Доки начинка вистигає, приготувати тісто. Для цього в мисці, де буде зручно замішувати тісто, з’єднати борошно і сіль.

Крок 2. Розтопити гхі або вершкове масло, додати до борошна і добре перетерти з борошном на крихту.

замішування тіста для самосів

Крок 3. Потроху вливаючи холодну воду, замісити тісто. Води вам може знадобитися більше чи менше води залежно від вологості борошна, яке ви використовуєте. За консистенцією тісто повинне бути доволі твердим і нагадувати тісто на вареники чи пельмені. Тісто вимісити 8-10 хвилин.

тісто для самосів

Етап 3. Ліплення самосів.

Крок 1. Поставити біля себе невелику ємність з холодною водою. Воду ми будемо використовувати для скріплення країв самосів. У процесі ліплення не можна використовувати борошно для посипання робочої поверхні, оскільки під час смаження у фритюрі воно буде горіти. В принципі, в тісті досить масла, щоб воно не прилипало до робочої поверхні. Але, якщо все-таки тісто прилипає, тоді робочу поверхню, качалку і руки можна злегка змащувати олією.

Крок 2. Тісто розділити на 4 рівних частини. З однієї з них будемо ліпити, решту три накрити вологою тканиною або плівкою, щоб вони не обвітрювалися, і відставити вбік.

Крок 3. 1/4 частину тіста скатати ковбаскою і розрізати на 4 частини. Кожну частину злегка приплюснути в паляничку.

формування тіста для самосів

Крок 4. Беремо одну паляничку і розкачуємо в коло за допомогою качалки. Товщина тіста повинна бути приблизно 3 міліметри. Розкачану паляничку розрізаємо по центру на дві рівних частини.

Крок 5. Злегка змочивши у воді палець, проводимо ним по розрізаному краю палянички, зволожуючи його. Це допоможе краям краще скріпитися. З’єднуємо краї палянички, щоб вийшов конус.

розкачування тіста для самосів

Крок 6. Беремо конус до лівої руки. Правою накладаємо всередину конуса 2-2,5 чайних ложки начинки і скріплюємо краї. Якщо краї погано скріплюються, можна їх злегка зволожити. В результаті вийде трикутник, шов буде знаходитися ззаду. Останній штрих – зробити косичку по краю.

ліплення самосів

Перший самос готовий! Таким же способом зліпити решту самосів.

формування косички на самосі

Етап 4. Смаження самосів.

Крок 1. Підготувати посуд для фритюру. Налити в нього гхі або олію і добре розігріти. Перевірити, чи добре розігрітий фритюр, можна, кинувши до нього невелику кульку тіста (діаметром близько 0,5 сантиметрів): якщо кулька падає на дно і не підіймається або підіймається дуже повільно – значить, масло необхідно ще трішки нагріти; якщо кулька швидко підіймається на поверхню і одразу стає коричневою – масло нагріте надто сильно, в такому разі самоси будуть швидко смажитися зверху, але всередині можуть залишитися сирими, тому фритюр необхідно на деякий час забрати з вогню, щоб масло охололо; якщо ж кулька одразу підіймається на поверхню, навкруг неї утворюються бульбашки з масла, і вона починає потихеньку ставати рум’яною – масло нагріте якраз добре!

фритюр для самосів

Крок 2. Кидаємо у фритюр по декілька самосів і обсмажуємо їх з обох боків до рум’яної скоринки. Не кидайте за раз надто багато самосів, щоб вони не тіснилися під час смаження.

приготування самосів

Крок 3. Коли самоси готові, дістати їх з масла за допомогою шумівки і викласти в сито або на паперовий рушник, щоб видалити надлишок масла.

Самоси готові!

рецепт приготування самосів

За бажанням ви можете не смажити самоси у фритюрі, а запекти їх у духовці.

Вихід: 32 шт.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *