Шак із бурякового бадилля

Шак із бурякового бадилля

Багато хто з нас знає, що вживати зелень – дуже корисно, і не лише для вегетаріанців :). Але чи багато видів зелені ми знаємо? Кріп, петрушка звичні для нас. Менш звичні, але також доволі розповсюджені рукола, кінза, шпинат селера, мангольд та ін. Але мало кому відомо, що для їжі підходить також і бадилля (або гичка) деяких овочів та коренеплодів – буряка, моркви, редьки та інших. Як правило, його просто викидають, вживаючи лише овочі, а дарма. Наприклад, у буряковій гичці міститься велика кількість білка, заліза, фосфору, цинку, магнію, калію, міді та марганцю, вітаміни А, С, К і групи В.

Цікаво буде довідатися, що в 100 грамах бурякової зелені близько 400 мкг вітаміну К, а це майже 300% рекомендованої щоденної дози! Вітамін К відповідає за згортання крові. Також він разом з кальцієм перешкоджає руйнуванню нейронів головного мозку і тим самим допомагає у боротьбі з хворобою Альцгеймера.

Крім того, бурякова гичка багата на клітковину, тому незамінна для тих, хто бореться із зайвою вагою, а також для всіх, хто веде здоровий спосіб життя.

У ведичній кулінарії страви з різних видів зелені дуже популярні. Будь-яка зелень у ведичній кухні називається одним загальним словом – шак. В Індії, де до наших днів збереглися ведична культура та кулінарія, вирощують та вживають близько 50 видів шаку. Не всі вони доступні нам. Але ми маємо свої, не менш смачні та корисні види зелені! Тож давайте приготуємо шак або, по-іншому, тушковане бурякове бадилля!

Інгредієнти для приготування шаку з бурякового бадилля:

  • Бурякове бадилля – 800 гр.
  • Насіння кмину – 1/2 ч.л.
  • Куркума мелена – 1/3 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/3 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/4 ч.л.
  • Асафетида 40% – 1/4 ч.л.
  • Паприка мелена – 1/3 ч.л.
  • Духмяний перець мелений – 1/5 ч.л.
  • Мускатний горіх мелений – 1/5 ч.л.
  • Пажитнику листя сушене – 1 ч.л.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Сіль – 1/2 ч.л. або за смаком
  • Цукор – 1/2 ч.л. або за смаком
  • Гхі – 2 ст.л.

Спосіб приготування шаку з бурякового бадилля:

Крок 1. Молоде бурякове бадилля добре промити від бруду. Для цього найкраще покласти його у велику миску, залити холодною водою, так щоб вода повністю вкривала бадилля, і залишити його у воді на 15-30 хвилин. Після такого замочування бруд з зелені відійде у воду. Її вам необхідно буде злити, а бадилля ще раз промити під стічною водою. Далі необхідно листя відділити від стебел і порізати окремо, не змішуючи їх разом.

бурякове бадилля

Крок 2. Подрібнити волоські горіхи. Це можна зробити за допомогою блендера, кухонного комбайну чи просто порізати ножем. Горіхи не повинні бути дуже дрібними.

горіхи для шаку з бурякового бадилля

Крок 3. Підготувати необхідні спеції і викласти їх на тарілку поруч з плитою. Якщо якихось спецій у вас немає, можете їх не використовувати. Приготована за даним рецептом страва виходить доволі пряною, оскільки вона подається не самостійно, а як доповнення до інших страв. Ви можете зробити шак менш пряним, зменшивши кількість спецій в рецепті.

спеції для шаку з бурякового бадилля

Крок 4. Розігріти сковорідку з товстим дном. Ідеально для тушкування підходить чавунна пательня або вок. На розігріту сковорідку вилити масло, кинути насіння кмину і дати йому підсмажитися 1-2 секунди. Додати мелені спеції та нарізане стебло. Листя поки не додавати. Воно готується набагато швидше, ніж стебла, тому ми додамо його пізніше. Смажити бадилля зі спеціями близько 2 хвилин, потім накрити пательню кришкою і тушкувати 3-4 хвилини.

смаження бурякового бадилля

Крок 5. Додати горіхи, добре перемішати і тушкувати без кришки 3-4 хвилини, час від часу помішуючи.

рецепт приготування шаку із бурякового бадилля

приготування шаку із бурякового бадилля

Крок 6. Додати порізане бурякове листя та сіль. Накрити кришкою і тушкувати 2-3 хвилини. Зняти кришку, трохи збільшити вогонь і тушкувати шак без кришки до випаровування рідини.

рецепт шаку із бурякового бадилля

Як бачимо, страва готується легко і швидко, при цьому виходить смачною і поживною. А також доволі бюджетною! За цим рецептом можна приготувати будь-яку іншу зелень – бадилля моркви, редьки, шпинат, а також дикорослу зелень (наприклад, кропиву). Шак можна вживати в гарячому та в холодному вигляді. Найкраще ця страва смакує з рисом, гречаною кашею, картопляним пюре, чапаті та іншими видами хліба.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте здоровими та щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *