Спаржа тушкована зі шпинатом та зеленим горошком

спаржа тушкована зі шпинатом та зеленим горошкомСпаржа – одна з найсмачніших і найкорисніших овочевих культур. Вона належить до роду рослин сімейства спаржевих. У наших квітниках часто можна зустріти рослину під назвою аспарагус – це і є спаржа 🙂 Загалом відомо близько 100 видів спаржі. У продажу найчастіше зустрічаються зелена та біла спаржа. Насправді це одна і та ж рослина, а колір паростків залежить від способу їх вирощування. Зелена спаржа просто росте на городі, як звичайний овоч. Паростки білого кольору отримують, ретельно прикриваючи їх від потрапляння сонячного світла.

Кулінарні та лікувальні властивості спаржі відомі людству давно. Цікаво буде дізнатися, що давні єгиптяни вживали спаржу для підтримки чоловічої сили. Зображення цієї рослини навіть можна знайти на кришках саркофагів фараонів. У давньогрецькій міфології цей овоч був одним з атрибутів поклоніння Афродиті – богині кохання, процвітання та плодючості. А у Древньому Римі він отримав статус «царського овоча», доступного лише знаті.

Чим же так примітна спаржа? Цей овоч містить велику кількість вітамінів та мікро- і макроелементів: вітамін А, вітаміни В1, В2 і С, фолієву кислоту, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь та інші. Спаржа вважається дієтичним овочем, містить лише близько 20 калорій на 100 грам продукту і тому часто входить до складу різних дієт. Спаржа славиться своїм цілющим впливом як на чоловічу, так і на жіночу репродуктивну систему і вважається афродизіаком. Крім того, вона корисна для печінки і шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та сечостатевої систем. Корисні властивості цього овоча можна перелічувати ще довго, але висновок один: вживання спаржі матиме цілющий влив практично на кожного!

Сьогодні ми будемо готувати чудову страву із зеленої спаржі.

 Інгредієнти для приготування спаржі тушкованої зі шпинатом та зеленим горошком:

  • Спаржа зелена – 300 гр.
  • Листя шпинату – 400 гр.
  • Зелений горошок – 150 гр.
  • Насіння чорної гірчиці – 1 ч.л.
  • Насіння кмину – 1/2 ч.л.
  • Асафетида 40% – 1/4 ч.л.
  • Чорний перець мелений – 1/4 ч.л.
  • Мускатний горіх мелений – 1/4 ч.л.
  • Корінь імбиру тертий – 10-15 гр.
  • Морська сіль – 1/2 ч.л. або за смаком
  • Оливкова олія – 2 ст.л.

Спосіб приготування спаржі тушкованої зі шпинатом та зеленим горошком:

Крок 1. Спаржу добре помити і порізати на частини бажаного розміру.

нарізана зелена спаржа

Крок 2. Шпинат добре помити і нарізати. Якщо листя шпинату невелике, можна його не різати.

нарізаний шпинат

Крок 3. Зелений горошок промити. Якщо ви використовуєте заморожений горошок, його слід розморозити. Якщо горошок твердий, відваріть його до напівготовності.

зелений горошок

Крок 4. Підготувати необхідні спеції.

спеції для спаржі

Крок 5. Тепер нам знадобиться сковорідка з товстим дном. Ідеально для тушкування овочів підходить вок або сотейник. Отже, на сковорідку налити оливкову олію. Розігріти її на середньому вогні. Кинути насіння гірчиці. Коли гірчиця почне потріскувати і від неї почне іти горіховий аромат, додати насіння кмину і обсмажити 1-2 секунди. Далі додати всі мелені спеції, обсмажити кілька секунд, і в останню чергу додати потертий корінь імбиру та обсмажити все разом 1-2 секунди, постійно помішуючи.

приготування спецій для спаржі

Крок 6. Додати спаржу. Обсмажувати близько 5 хвилин, постійно помішуючи.

приготування спаржі

Крок 7. Додати шпинат і горошок, а також сіль. Тушкувати на середньому вогні, час від часу помішуючи, до випаровування рідини.

тушкування спаржі

Ця страва смачна як в гарячому, так і в холодному вигляді. Її можна подати до рису або будь-якої іншої каші, а також до чапаті чи іншого виду хліба.

рецепт тушкованої спаржі

Вихід: 4-6 порцій.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *