Суп із сочевиці (Дал)

суп із сочевиці

У ведичній кулінарії далом називають будь-які види бобових, а також супи, приготовані з них. Дал разом з рисом є основою ведичної кухні і вживається практично у кожному прийомі їжі. Вживання бобових надзвичайно важливе у вегетаріанському харчуванні, оскільки бобові є основним джерелом білка. Крім того, бобові дуже багаті на залізо та вітаміни групи В, що також важливо для вегетаріанців. Згідно з аюрведою – давньою наукою про здоров’я та довголіття – бобові найкраще засвоюються, якщо їх вживати разом з іншими білковими продуктами, такими як злаки, горіхи та ін. Саме тому у ведичній кулінарії дал найчастіше подається з рисом (рецепт приготування рису можна знайти тут).

Існує багато різновидів далу. Крім відомих нам квасолі, жовтого та зеленого гороху, у ведичній кухні використовуються нут, маш, різні види сочевиці та ін. З далу можна приготувати безліч страв: супи, основні страви (Кічрі), закуски, соуси, салати (Салат з пророщеного машу з імбиром) і навіть солодощі. Багато вегетаріанських кухарів активно використовують також борошно з бобових у приготуванні різноманітних вегетаріанських страв.

Важливим компонентом будь-якого далу є чаунк. Чаунк – це суміш спецій, які підсмажуються на вогні і додаються до далу в кінці його приготування. Чаунк надає неповторного смаку та аромату страві, а також допомагає її засвоєнню організмом. Однією з найважливіших спецій, що ідеально підходить до далу і сприяє його травленню, є кумин (інші назви – зіра, кмин індійський, джира). Також кращому засвоєнню бобових сприяє кріп. Інші спеції можна додавати на ваш смак.

Сьогодні ми хочемо представити вашій увазі смачний і простий у приготуванні суп із сочевиці. В даному рецепті ми використовуємо зелену сочевицю. Замість зеленої можна взяти коричневу або червону сочевицю. При цьому слід мати на увазі, що червона сочевиця вариться швидше, а також потребує меншої кількості води. Тому кількість води, вказану в рецепті, слід зменшити, або збільшити кількість сочевиці.

Інгредієнти для приготування супу із сочевиці:

  • Сочевиця зелена або коричнева – 150 гр.
  • Вода – 1 літр
  • Топлене масло гхі або вершкове масло – 1,5 ст.л. (Рецепт приготування гхі можна знайти тут)
  • Насіння кумину – 1/2 ч.л.
  • Асафетида мелена 45% – 1/4 ч.л.
  • Чорний перець мелений – 1/3 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/2 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л. або за смаком

Спосіб приготування супу із сочевиці:

Крок 1. Сочевицю перебрати, видалити сміття і добре помити холодною водою. Сочевиця вариться доволі швидко, тому немає необхідності попередньо її замочувати. Але якщо ви хочете прискорити процес приготування супу, можете замочити сочевицю від 30 хвилин до кількох годин.

зелена сочевиця

Крок 2. Сочевицю залити водою і поставити на вогонь. Варити 30-50 хвилин до м’якого стану. Час варіння залежить від сорту сочевиці. Червона сочевиця зазвичай вариться не більше 20 хвилин і швидко розварюється, зелена та коричнева дещо довше. Під час варіння не варто закривати щільно кришку. Дал, як правило, дає густу піну, що піднімається вверх, і суп може перелитися через край. Варіть суп на невеликому вогні під нещільно закритою кришкою і періодично знімайте піну. Для отримання більш однорідної структури, можете в кінці приготування подрібнити дал блендером.

замочена зелена сочевиця

Крок 3. Коли сочевиця вже зварилася, приготувати чаунк – підсмажені спеції. Для цього необхідні спеції викласти на тарілку поруч з плитою. На добре розігріту сковорідку вилити гхі. Коли масло нагріється, кинути насіння кумину і дати йому підсмажитися кілька секунд, постійно помішуючи. Додати мелені спеці. Підсмажити кілька секунд і вилити весь вміст сковорідки до далу. Будьте дуже обережними! При додаванні масла зі спеціями дал почне шипіти і бризкатися. Через кілька секунд це припиниться.

спеції для супу з сочевиці

приготування спецій для супу з сочевиці

Після додавання спецій дати супу ще раз закипіти і можна знімати з вогню. Перед подаванням на стіл суп можна прикрасити подрібненим кропом.

приготування супу з сочевиці

Суп із сочевиці можна подавати з хлібом, паляницями, рисом або іншими кашами.

Вихід: близько 1 літра.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *