Вегетаріанські пельмені

Пельмені та вареники – одні з улюблених страв у слов’янських народів. В кухнях багатьох інших народів також є схожі страви: в італійців це равіолі, в японців – момо, в азіатів – манти. Звичайно, кожна страва самодостатня і має свої відмінності та особливості приготування, але сутність одна: це страва з тіста з начинкою.

Традиційно пельмені готуються з м’ясною начинкою, а вареники з овочевою або якоюсь солодкою начинкою. Але вегетаріанцям тут пощастило набагато більше, оскільки вони можуть готувати і пельмені, і вареники з різноманітними начинками, починаючи від овочевих і завершуючи начинками з бобових. Фактично, різниця між пельменями і варениками буде полягати лише в способі їх ліплення. Сьогодні ми приготуємо пельмені з начинкою з дайкону і моркви. Дайкон – це японська редька, що має продовгувату форму. Якщо у вас немає дайкону, можете використовувати звичайну білу редьку.

Для того щоб приготувати вегетаріанські пельмені, нам необхідні наступні складові:

Для тіста:

Борошно біле вищого ґатунку – 190 гр

Борошно з твердих сортів пшениці – 160 гр (можна замінити на звичайне біле борошно вищого ґатунку)

Вода – близько 150 гр

Для начинки:

Дайкон – 600 гр

Морква – 200 гр

Насіння чорної гірчиці – 1 ч.л.

Куркума мелена – 1/3 ч.л.

Коріандр мелений – 1/2 ч.л.

Перець чорний мелений – 1/4 ч.л.

Асафетида мелена 45% – 1/4 ч.л.

Рослинна олія – 4 ст.л.

Сіль – 0,5 ч.л. або за смаком

Для варіння пельменів:

Вода – 2,5 літри

Сіль – 20 гр (2,3 ст.л.)

Додатково:

Вершкове масло або олія для поливання готових пельменів

Спосіб приготування:

Крок 1. Приготувати начинку. Для цього дайкон і моркву помити, почистити від шкірки і натерти на великій тертці.

Крок 2. Відміряти необхідні спеції і викласти їх на тарілку поруч з плитою.

Крок 3. Тепер нам потрібна пательня. Бажано, щоб це була пательня з товстим дном або вок. Якщо у вас немає такого посуду, підійде і звичайна пательня, просто необхідно буде частіше помішувати начинку, щоб вона не пригоріла. Пательню поставити на середній вогонь, налити олію і дати їй нагрітися. Коли олія нагріється, кинути в неї насіння гірчиці і дати йому підсмажитися декілька секунд. Коли насіння почне тріщати і від нього буде іти горіховий аромат, кинути до пательні решту спецій, обсмажити 1-2 секунди.

Крок 4. Викласти на пательню моркву. Обсмажувати декілька хвилин на середньому вогні. Приблизно через 5-7 хвилин обсмажування зменшити вогонь, пательню накрити кришкою і тушкувати моркву до напівготовності. Помішувати за необхідності.

Крок 5. До моркви додати дайкон, добре розмішати. Дайкон доволі водянистий, тому під час тушкування з нього буде виділятися волога. Тушкувати начинку краще без кришки і на досить великому вогні, щоб швидше випаровувалася волога. Як тільки волога випарувалася, а овочі стали м’якими, знімаємо пательню з вогню. Викладаємо начинку в окрему ємність, додаємо сіль, добре перемішуємо і залишаємо для вистигання.

Крок 6. Поки охолоджується начинка, приготувати тісто. Ви можете приготувати тісто для вегетаріанських пельменів за будь-яким рецептом, який вам подобається, а можете скористатися нашим рецептом тіста. Ми готуємо тісто із суміші борошна вищого ґатунку і твердих сортів пшениці, яке ще називається семоліна або дурум. На смак страви це борошно практично не впливає, але впливає на структуру тіста: воно стає більш пружним і твердим. Якщо ви куштували макарони зі звичайного борошна і борошна з твердих сортів, то ви, звичайно, відчули між ними різницю. Приблизно така ж різниця і в тісті для пельменів, зробленому з цих видів борошна. Якщо у вас немає такого борошна чи вам не подобається пружне тісто, ви можете використовувати лише біле борошно вищого ґатунку. Отож, борошно насипати в ємність, в якій буде зручно замішувати тісто і борошно не буде розсипатися в боки. Поступово вливаючи в борошно воду, замісити однорідне еластичне тісто. Вам може знадобитися більше чи менше води в залежності від вологості борошна, яке ви використовуєте. Замісити пружне еластичне тісто. Вимішувати не менше 10 хвилин. Сіль в тісто ми не додаємо. Сіль додається у воду, в якій будуть варитися пельмені.

Крок 7. Ліпимо пельмені. Ліпити можна декількома способами. Перший – розкачати тісто в тонкий пласт, вирізати з тіста кружальця спеціальною формою або склянкою, а далі з них ліпити пельмені. Ми ліпимо іншим способом. Візуально розділити тісто на 4-5 частин. Взяти одну частину тіста (решту тіста накрити, щоб воно не засихало). Розкачати ковбаскою діаметром 2-2,5 см. Ковбаску нарізати на шматочки 1,5 – 2,5 см залежно від розміру пельменів, який ви хочете отримати. Кожну частину тіста скрутити в кульку і злегка приплюснути – вийде невеликий пляцочок. Пляцочок тонко розкачати – вийде кружечок тіста. На кружечок покласти приблизно 1 чайну ложку начинки. Скласти кружечок навпіл, щоб начинка опинилася всередині. Защепити боки кружечка півмясяцем. Потім з’єднати краї півмясяця і добре притиснути один до одного. Таким самим способом зліпити пельмені з решти тіста.

Крок 8. Тепер необхідно зварити пельмені. Щоб зварити пельмені із зазначеної кількості продуктів за один підхід, необхідно 2,5 – 3 літри води. Для цього нам знадобиться каструля на 4 літри чи більше, щоб пельменям не було тісно під час варіння. Можна зварити пельмені за декілька підходів, тоді можна брати меншу каструлю. Наливаємо в каструлю 2,5 – 3 літри води і ставимо на вогонь. Коли вода закипить, кидаємо сіль, добре розмішуємо. Чекаємо, доки вода знову закипить. В киплячу воду кидаємо пельмені. Робимо це поступово, кидаючи за раз по 2-3 штуки і обережно їх помішуючи, щоб вони не приставали до дна. Чекаємо, коли пельмені закиплять. Для цього можна зробити вогонь сильніше. Щойно пельмені закипіли, зменшуємо вогонь до середнього і, зрідка помішуючи, варимо пельмені протягом 7 хвилин. Варимо без кришки. Якщо ви робили пельмені лише з білого борошна без додавання семоліни, то варити їх необхідно 3-4 хвилини після закипання.

Крок 9. За допомогою шумівки або друшляка дістаємо пельмені і складаємо в окрему ємність. Поливаємо розтопленим вершковим маслом чи олією і обережно перемішуємо. Це необхідно для того, щоб пельмені не злипалися. Вегетаріанські пельмені з начинкою з дайкону і моркви готові!

Вихід: близько 1000 гр пельменів (приблизно 40 штук).

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *