Вегетаріанська уха

рецепт вегетаріанської ухи

Вегетаріанська уха? – здивуєтеся ви! Уха без риби? Саме так, вегетаріанська уха, яка готується без риби, але за смаком нітрохи не поступається традиційній рибній!

Цікаво буде дізнатися, що уха (або юха) – це одна з давніх страв, поширених серед слов’янських народів. У старовину так називали будь-який рідкий суп, не обов’язково рибний. Наприклад, готували горохову уху, картопляну уху та ін. В українській та білоруській мовах і досі збереглося слово «юшка», що вживається на позначення рідкого супу.

Вегетаріанська уха готується з водоростями норі. Як відомо, норі переважно використовуються для приготування суші. Але багато вегетаріанських кухарів застосовують їх також і в інших стравах, де необхідне надання специфічного рибного смаку та аромату. На нашому сайті вже є декілька страв з використанням норі – Вегетаріанський салат Шуба, Вегетаріанський салат Шуба з авокадо, Вегетаріанська чорна ікра.

Що таке норі? Норі виготовляються шляхом подрібнення і висушування їстівних водоростей, в результаті чого отримують листи зеленого або коричневого кольору, схожі на паперові. Норі – надзвичайно корисний продукт, тому їх варто якомога частіше включати до свого раціону всім, хто слідкує за своїм здоров’ям. Водорості норі містять йод, залізо, кальцій, фосфор, бром, магній, вітаміни А, С, В12, омега-3 жирні кислоти та ін. Норі є природним антиоксидантом, мають противірусну і протиракову дію, покращують роботу травної системи та стимулюють діяльність мозку.

Отже, давайте приготуємо смачну, корисну та поживну вегетаріанську уху!

Інгредієнти для приготування вегетаріанської ухи:

  • Вода – 1,3 літра
  • Морква – 100 гр.
  • Корінь селери – 100 гр.
  • Дрібна пшенична або ячмінна крупа – 2 ст.л.
  • Тофу / панір / адигейський сир – 150 гр.
  • Норі – 3 листа
  • Соєвий соус – 1 ст.л.
  • Гхі (або льняна олія) – 1 -1,5 ст.л.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Імбир мелений – 1/4 ч.л.
  • Асафетида 45% – 1/4 ч.л.
  • Чорний перець мелений – 1/3 ч.л.
  • Духмяний перець мелений – 1/3 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1/3 ч.л.
  • Чорна сіль – 1/3 ст.л.

Спосіб приготування вегетаріанської ухи:

Крок 1. До каструлі ємністю не менше 2 літрів налити воду і поставити її на вогонь.

Крок 2. Моркву і селеру помити, почистити від шкірки і нарізати кубиками або соломкою. Якщо у вас немає селери, можна використовувати лише моркву, збільшивши її кількість вдвічі, і навпаки, якщо у вас немає моркви, можна використовувати тільки селеру. Для приготування вегетаріанської ухи можна також використовувати корінь петрушки замість селери чи моркви.

морква для вегетаріанської ухи

селера для вегетаріанської ухи

Крок 3. Коли вода закипить, покласти до каструлі моркву, лавровий лист і пшеничну чи ячмінну крупу. Морква вариться довше за селеру, тому селеру ми додамо пізніше. Варити 10 хвилин.

пшенична крупа для вегетаріанської ухи

процес приготування вегетаріанської ухи

приготування моркви для вегетаріанської ухи

Крок 4. Порізати сир такими ж шматочками, якими ви різали овочі – кубиками або соломкою.

адигейський сир для вегетаріанської ухи

Крок 5. За допомогою ножиць нарізати листи норі кубиками або соломкою.

норі для вегетаріанської ухи

Крок 6. Додати в суп селеру. Варити 5 хвилин.

приготування селери для вегетаріанської ухи

Крок 7. Наступним етапом буде додавання до ухи спецій. Це можна зробити двома способами. Перший – з обсмажуванням. На сковорідку налити гхі. Нагріти, доки воно не почне злегка диміти. Висипати до масла всі спеції, обсмажити 3-4 секунди, постійно помішуючи, і одразу вилити весь вміст сковорідки в суп. Також додати порізаний сир, норі, сіль і соєвий соус. Цей спосіб добрий тим, що, завдяки обсмажуванню, спеції стають більш ароматними, тому і уха буде також більш ароматною.

спеції для вегетаріанської ухи

приготування спецій для вегетаріанської ухи

Другий спосіб – без обсмажування. Додати спеції безпосередньо в суп, не обсмажуючи їх. Також додати порізаний сир, норі, сіль, гхі та соєвий соус.

Після додавання спецій (обсмажених чи необсмажених) і решти інгредієнтів дати супу закипіти і варити його ще близько 2 хвилин. Після цього вимкнути вогонь. Вегетаріанська уха готова!

приготування вегетаріанської ухи

вегетаріанська уха

Якщо ви бажаєте, щоб уха мала більш рибний аромат, можете скористатися льняною олією, яка має рибний смак. В такому випадку спеції обсмажувати не потрібно – слід просто додати їх до супу. Гхі не додавати. Замість нього використати льняну олію. Її можна додати до ухи одразу після того, як ви зняли її з вогню (тобто уху не варто кип’ятити разом з льняною олією, вона повинна бути сирою) або безпосередньо перед подачею ухи до столу кожному в тарілку. Вважається, що рослинні олії не варто піддавати термічній обробці, оскільки вони втрачають свої корисні якості і стають токсичними.

Вихід: близько 1,5 літрів ухи.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *