Як проростити зерно і насіння

Сьогодні все більш і більш популярним стає вживання в їжу пророщених насіння і зерна. І це не дивно. Проростки – це найбагатша на ферменти їжа. Регулярне харчування проростками покращує загальний стан організму, роботу нервової, кровоносної та гормональної систем, роботу серця, органів дихання і травлення. Харчування проростками сприяє омолодженню всього організму, відновленню обміну речовин і зниженню ваги, покращенню стану волосся, зубів та нігтів. Вміст вітамінів та інших корисних речовин у пророщеному зерні збільшується в декілька разів. Достатньо з’їдати 50-70 грамів проростків на день, щоб отримати необхідну дозу корисних речовин, а також почуватися здоровим і повним сил.

Для пророщування підходять пшениця, жито, ячмінь, маш, сочевиця, горох, гречка (необсмажена), розторопша, соняшник, льон, соя, кунжут та ін. Необхідно вибирати екологічно чисте зерно, на упаковці якого є позначка, що воно підходить для пророщування. Та навіть і його варто знезаразити перед використанням.

Проростки можна вживати самі по собі, а можна додавати в інші страви, наприклад, в салати, супи, каші, йогурт. Бажано вживати проростки в першій половині дня, ретельно їх розжовуючи.

В деяких джерелах стверджується, що проростки, довші 2 мм, стають отруйними, і їх не можна вживати в їжу. Інші джерела це заперечують. Яку точку зору прийняти за істинну – вибір ваш. Але в будь-якому випадку, пророщувати і вживати пророщене зерно варто.

Найбільш легкий і зручний спосіб пророщування насіння і зерна – за допомогою спеціального пророщувача. В інтернет-магазинах їх зараз доволі багато. Існують більш дорогі моделі, є і більш дешеві.

Якщо у вас немає пророщувача, ви з не меншим успіхом можете проростити зерно самотужки. Зробити це можна декількома способами. Ми опишемо один з них. Бажано не пророщувати за один раз багато зерна, оскільки зберігати проростки можна не більше 5 діб. Зберігати їх варто в холодильнику, краще у скляній ємності під нещільно закритою кришкою, щоб проростки могли дихати. В холодильнику процес росту буде продовжуватися, при цьому корисні властивості проростків будуть посилюватися.

Отже, для того щоб проростити зерно в домашніх умовах, нам знадобиться:

Зерно пшениці/машу/ячменю чи інше – 0,5 склянки (або будь-яка інша кількість)

Спосіб пророщування:

Крок 1. Зерно ретельно перебрати, видалити сміття і пошкоджені зернини.

Крок 2. Бажано провести знезараження зерна. Для цього необхідно замочити його на 3-4 хвилини в слабкому розчині марганцю.

Крок 3. Після цього декілька разів промити під проточною водою. Зерна, що виплили на поверхню, варто вилити разом з водою, оскільки вони не придатні для пророщування.

Крок 4. Провести попереднє замочування. В окремій ємності замочити зерно на 5-12 годин. Час замочування залежить від виду і розміру зерна. Наприклад, для машу достатньо 4-5 годин замочування. Для дрібного зерна, такого як просо, кунжут, конюшина та ін., 5-6 годин. Для великого і твердого зерна – пшениці, жита, ячменю тощо – потрібно до 12 годин замочування. Рівень води повинен перевищувати рівень зерна в ємності приблизно на 2 сантиметри.

Крок 5. Воду після попереднього замочування вилити, зерно ще раз промити чистою водою. Вже після попереднього замочування в деяких видів зерна починають з’являтися паростки.

Крок 6. Помите зерно розкласти в один шар на тарілку чи піднос. Слідкувати за тим, щоб зернини не лежали одна на одній.

Крок 7. Зверху накрити зерно чистою тканиною з натуральних волокон, щоб воно могло дихати. Тканину рівномірно змочити водою. Це можна зробити за допомогою розпилювача води, або столовою ложкою потроху поливати тканину з усіх боків. Зерно не повинно плавати в воді.

Крок 8. Залишити зерно в затемненому місці для пророщування на 1-2 доби. Протягом цього часу необхідно слідкувати за тим, щоб тканина не висихала. Якщо тканина висохла, необхідно знову її змочити. Уникати потрапляння на зерно прямого сонячного проміння. Деяке зерно проростає доволі швидко, а інші види потребують більше часу, іноді до 2 діб. Наприклад, маш проростає швидко. Як правило, менше ніж за добу. Пшениця проростає набагато довше. Якщо ви пророщуєте зерно, яке потребує декілька діб, щоб пустити паростки, його необхідно промивати чистою водою двічі на добу. Це дозволить уникнути появи плісняви і псування зерна.

Крок 9. Коли зерно проросло, зняти тканину. Зерно промити під чистою водою, скласти в ємність і поставити в холодильник. Якщо ви зберігаєте проростки в холодильнику декілька днів, щодоби їх потрібно промивати чистою водою, а також обов’язково необхідно промити перед вживанням.

Варто мати на увазі, що при пророщуванні зерно збільшується приблизно в три рази.

Готуйте разом з нами їжу для душі і будьте щасливими!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *